İspanya’nın başkenti Madrid’de artan koronavirüs vakaları nedeniyle yarından itibaren 6 bölgede uygulanacak olan karantina tedbirleri protesto edildi. Karantina uygulamalarında yerel yönetimin Yoksul bölgelerde ayrımcılık yaptığı belirtilerek Madrid Bölge Lideri Isabel Daz Ayuso'ya istifa çağrısında bulunuldu.
İspanya’nın başkenti Madrid’de artan koronavirüs vakaları nedeniyle yarından itibaren 6 bölgede uygulanacak olan karantina tedbirleri protesto edildi.
"Göçmen ve Düşük Gelirli ler Etkilenecek"
İspanya’nın başkenti Madrid’in bölgesel hükümeti tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, koronavirüs salgınında vaka sayılarının artış gösterdiği 6 bölgede 21 Eylül’den itibaren karantina tedbirlerinin uygulanacağı duyurulmuştu. Kısıtlamalardan çoğunluğu göçmenlerden ve düşük gelirli vatandaşlardan oluşan yaklaşık 850 bin kişinin etkilenmesi bekleniyor.
"Bölgesel Hükümet Ayrımcılık Yapıyor"
Madrid bölgesinin başkanı Isabel Diaz Ayuso, yeni koronavirüs tedbirlerinin uygulanması için ordudan yardım istedi. Yerel yönetimin, başkent ve çevresinde vakaların arttığı yoksul mahallelerde ordudan destek talep etmesi de bölgede protestolara neden oldu.
Başkentte sokaklara dökülen binlerce kişi yarın başlayacak olan karantina tedbirlerini protesto etti.
Kısıtlamaların sadece yoksul bölgelere uygulandığını öne süren göstericiler, bölgesel hükümetin ayrımcılık yaptığını belirtiyor.
Protesto için sokağa çıkanlar, kendilerini terk edilmiş hissettiklerini dile getirirken, daha iyi sağlık hizmeti talep ederken, Madrid Bölge Lideri Isabel Daz Ayuso'ya istifa çağrısında bulunarak, "Ayuso, Virüs Sensin" sloganı attı.
Başkentteki en yüksek enfeksiyon oranlarından birine sahip olan güney bölgesi Vallecas'ta sokağa çıkan halk , sağlık sisteminin felç olduğunu ve yeni kısıtlamaların gelir kaybına yol açacağını aktardı.
"Vallecas Getto Değil" sloganı atılan protestolar sırasında, "Ayrıma Hayır" ve "Sınıf Temelli Kilitlemeye Hayır" yazılı pankartlar taşındı.
Halk Ayrımcılığa Tepki Gösterdi
Ayrımcılık yapıldığını söyleyen yerel sakinlerden Marina, kalabalık toplu taşıma sistemlerine bir çözüm getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Protestolara katılan 56 yaşındaki Begona Ramos, “Daha zengin yerlerde gidip bir şeyler yapabiliyorken burada yapamıyor oluşumuz çok mantıksız. Bulaşma riski her yerde aynı. Ayrımcılık yapıyorlar” dedi.
Uygulanan önlemler nedeniyle ‘iş yapamadığını’ söyleyen restoran işletmecisi John Michael Montana Sanchez ise “16 çalışanım var ve bundan sonra ne olacağını bilmediğim için onları evlerine göndermek zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.
"Birinci İkinci Sınıf Yok"
Madrid Belediye Başkanı José Luis Martnez-Almeida sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda, kısıtlamaların yoksullara karşı ayrımcılık yapmadığını belirterek, "Birinci sınıf sakinler ve ikinci sınıf sakinler yok. Bu konuda birlik olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Toplantılar 6 Kişiyle Sınırlanacak
Yarından itibaren başkentteki 6 bölgede başlayacak olan kısıtlamalar kapsamında bölge sakinleri yalnızca işe ve okula gitmek veya tıbbi yardım almak için bölgelerini terk edebilecekler. Parklara ve kamuya açık olan alanlara erişim kısıtlanacak. Toplantılar 6 kişi ile sınırlandırılacak. İşletmeler ise yerel saatle 22:00’de kapatılacak.
"Gerekirse Madrid'i Kapatırız"
Madrid Bölge Sağlık Şefi Enrique Ruiz Escudero yaptığı açıklamada ise bu tedbirlerin vaka sayısını azaltmaması halinde şehir genelinde bir karantinanın uygulanabileceğini ifade ederek, "Madrid'i kapatmak gerekirse, bunu yapacağız" dedi.
İspanya’da toplam vaka sayısı 659 bin 334’e, toplam can kaybı ise 30 bin 495’e ulaştı. İspanya, Avrupa’da en fazla vaka sayısında sahip ülke konumunda bulunuyor.