2 aydır eylemde olan Hindistanlı çiftçiler, “Cumhuriyet Bayramı” olarak kutlanan 26 Ocak'ta on binlerle başkent Yeni Delhi'ye gitti yeniden.
26 Ocak geleneksel olarak Yeni Delhi'deki Hindistan Kapısı'ndan Cumhurbaşkanının ikametgahına giden yol olan Rajpath'ta kutlanıyor. Törende Hindistan ordusunun ve Hindistan'ın kültürel çeşitliliğini sergileyen bir geçit töreni dar. Ancak bu yıl bu törene çiftçilerin traktörlerle geçidi damga vurdu. Hindistan polisi, çiftçilerin 3 koldan yürüyüşüne izin verse de, her yanı polis ablukasına aldı. Ve kısa süre sonra coplar ve gaz bombaları ile çiftçilere saldırdı.
Şehir merkezine ulaşan çiftçiler, Kızıl Kale'ye ulaştılar ve üstüne kutsal bir Sih bayrağı çektiler. Hükümetin cevabı, olaylar ve haberler yayılmasın diye şehirde interneti birkaç saatliğine kesmek oldu.
Çiftçilerin talebi değişmedi, hükümetin 2020'de getirdiği çiftçi karşıtı, şirket yanlısı üç yasayı kaldırılsın istiyorlar.
Onbinlerce çiftçi Delhi’de gövde gösterisi yaparken, diğer şehirlerde de çiftçilerle dayanışma için mitingler düzenlendi. Gün boyunca Batı Bengal, Tamil Nadu, Kerala, Telangana, Assam, Gujarat, Madhya Pradesh ve diğer eyaletlerde düzenlenen mitinglerin haberleri geldi.
Ertesi gün polis tüm yolları bloke etti. Ancak tarım işçileri ile dolu traktör konvoyu polis barikatlarını aşmayı başararak, kent genelinde turlar attı. Ve yine 400 yıl önce inşa edilen Kızıl Kale’ye çıkarak bayraklarını dalgalandırdılar ancak polis zoru ile çıkarıldılar. Emniyet Müdürlüğü önünde de yüzlerce kişi toplandı, burada çatışmalar yaşandı. tüm şehirde polis gaz bombaları ve coplar kullanarak saldırdı. Bazı eylemciler bir otobüse el koyarak, polis konvoyunun önünü kesti.
Bir traktörün kazara devrilmesi sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, en az 86 kişi yaralandı. Ancak görgü tanıkları şoförün gaz bombasından etkilenerek kontrolü kaybettiğini söylüyor.
Gece saatlerinde yetkililer başkenti çevresinde, çiftçilerin kamp kurduğu alanlarda internet ve telefonu kesti. İçişleri Bakanı, 15 paramiliter birliği de takviye için başkentte görevlendirdi.
Hükümetin hazırladığı reform, köylülerin ürünlerini devletin belirlediği fiyat garantisini kaldırıyor, köylüleri piyasanın yani patronların insafına terk ediyor.
Sendika yöneticisi Kawalpreet Singh Pannu, 1 Şubat’ta hükümetin bütçeyi kamuoyuna açıklayacağı sırada Parlamento önünde olmaya, eyleme çağırdı.