Kolombiya’da bir aydan fazladır süren ayaklanmada, polis ve ESMAD’ın (Mobil İsyan Karşıtı Birlik) halka saldırıları devam ediyor. Diğer taraftan Ulusal İşsizlik Komitesi temsilcileri ile Kolombiya Hükümeti arasında toplantılar yapılmaya devam ediyor.
2 Haziran Çarşamba günü yaşanan eylemlerde, başkent Bogota'da Usme’de eylem sırasında polis bir gazeteciye saldırarak ciddi yaralanmasına neden oldu, yaralıya tıbbi müdahale yapılmasını da engelledi. Evlerin içine de gaz atan polis, çocukların ve yaşlıların fenalaşmasına neden oldu.
Polisin saldırılarına dair videolar kısa sürede sosyal ağlardan yayıldı, 2 yaşlarında bir kız çocuğunun da gaz bombalarından etkilendiği görüldü.
Suba'da bir grup protestocu ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Popayán şehri La Esmeralda semtindeki polis yığınağı, bölgede baskın ve gözaltıların olacağının habercisi idi. Bucaramanga şehrinde, güvenlik güçleri keyfi olarak çok sayıda kişi gözaltına alındı, ve pek çok kişi yaralandı. Bir gün içinde yaşanan protestolarda 50 kişi ağır yaralandı, 100'den fazla kişi gaz nedeniyle fenalaştı ve en az on kişi hastanelere sevk edildi.
Kolombiya sokaklarında 36 gündür süren protestolarda polisin 3,789 şiddet vakası raporlandı. Buna göre 1.248'i kişi fiziksel şiddet mağduru, 1.649 keyfi tutuklama, 705 polis saldırısı ve kamu güçlerinin fail olduğu 45 cinayet var…
Aynı gün, Cali’de, 16 yaşındaki gencin zırhlı bir polis aracı ile kaçırıldıktan sonra Esmad'ın elinde işkence ile öldürüldüğü haberi duyuruluyor.
Daniel Sánchez'in ailesi, çatışmaların yaşandığı en şiddetli gün olan 28 Mayıs'ta Cali'deki Mobil İsyan Karşıtı Tim (Esmad) tarafından 16 yaşındaki çocuklarının öldürüldüğünü söyledi. Kızkardeşi Maria Paula Sanchez, "Polis tarafından bir tankın içinde götürüldü ve sonra, bedeni yanmıştı. Erkek kardeşim acımasız bir şekilde öldürüldü, vücudunun her yeri darbe aldı" diyor. Daniel’in öldürüldükten sonra ateşe atıldığı ve bunun gençleri sokaklara çıkmaktan korkutmak, caydırmak için yapıldığı öğreniliyor. Daniel’in ailesi cenazenin hemen ertesi günü taşınmak zorunda kaldığını söylüyor.
Ulusal İşsizlik Komitesi de, başkent Bogota’da 9 Haziran’da “Bogota'nın alınması” için kitlesel eylem çağrısı yaptı.