31 Mayıs 1971'de Nurhak Dağlarında katledilen THKO savaşçıları Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga, Mücadele Birliği Platformu tarafından İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'nda Sinan Cemgil'in mezarı başında anılıyor.
16 Mart 1971'de Malatya Kürecik'teki Amerikan radar üssünü tahrip etmeye giderken, 31 Mayıs 1971'de Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı İnekli Köyü civarında mola verdikleri bir sırada jandarma birlikleri tarafından kuşatılarak katledilen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderlerinden Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga, ölümsüzleşmelerinin 52. yılında Sinan Cemgil ve ailesinin mezarının bulunduğu Karacaahmet Mezarlığı'nda Mücadele Birliği Platformu tarafından anıldı.
"Nurhaklar'da Yanan Devrim Ateşi Sönmeyecek" yazılı pankart açılan anmaya Devirmci Parti'den siper yoldaşları da katıldı.
Nurhak Savaşçıları, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga'yı 31 Mayıs 1971'de katledilişlerinin 52'nci yılında Sinan Cemgil'in mezarı başında anmak için bir araya gelindiği ifade edildi.
Bugün aynı zamanda onların devrim mücadelesini sürdüren devrimcilerin de içinde yer aldığı Gezi Halk Ayaklanması'nın da 10'uncu yılı olduğu belirtildi.
Bu nedenle Nurhak Savaşçıları'nı anmanın daha anlamlı ve onur verici olduğu ifade edilerek "Yoldaşlarımızın kavga bayrağını taşıyoruz ve daha yıllarca da bu mücadele bayrağının taşınacağını biliyoruz" denildi.
Nurhak Savaşçıları kendileri için değil bütün ezilen sömürülen emekçilerin, halkların kurtuluşu için mücadele ettiler" denildi.
1971 Devrimci kopuşunun önderleri olan Nurhak Savaşçıları nezdinde tüm devrim ve komünizm savaççıları anısına şiirler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
"Devrim Savaşçıları Ölümsüzdür", "Nurhak Savaşçıları Ölümsüzdür" sloganları atıldı. THKO savaşçıları Sinan Cemgil Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga'nın 31 Mayıs 1971'de Nurhak Dağlarında girdikleri çatışmada ölümsüzleştiklerini hatırlatan Sena Şat, onların Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan gibi 1971 devrimci kopuşunun önderleri olduğunu ve öğrenci gençlik mücadelesiyle başladıkları devrim mücadelesini 71 devrimci kopuşuyla ileriye taşıyarak ölümsüzleştiklerini belirtti. Bugün Nurhak Savaşçıları nezdinde, 1971 devrimci çıkışının tüm ölümsüzleşen savaşçılarını saygıyla andıklarını belirtti.
Sinan Cemgil'in ODTÜ'de öğrenciyken mücadeleye atıldı ve sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etti. Bizler gibi yoksul emekçilerin, gençlerin, kadınların, Kürt halkının ve tüm ezilenlerin dostuydu. Onlar için çıktığı yolda bir yaşındaki oğlunu geride bırakarak ve kendini Nurhak Dağlarında buldu. Nurhak Dağlarında girdiği çatışmada katledilen Sinan Cemgil 1971 devrimci çıkışının önemli bir devrimci önderiydi" dedi.
Mücadele Birliği Platformu Temsilcisi Muhammed Hizmetçi konuşmasında 1971 devrimci kopuşunun sadece faşizme karşı değil, aynı zamanda reformizme, parlamentarizme karşı da önemli bir çıkış olduğunu vurguladı. Sinan Cemgil ve yoldaşlarının Ankara ve İstanbul'dan başlayan ve Nurhaklara uzanan mücadeleyle bir devrim ateşi yaktıklarını belirtti.
Sinan Cemgil'in "Düşmanın imkanlarına, gücüne bakmayın, sayılarının çok olmasından korkmayın. Biz öyle bir ateş yakacağız ki, o ateş uzun yıllar yanmaya devam edecek," dediğini hatırlatan Hizmetçi, "Aradan 52 yıl geçmiş olmasına rağmen bugün onların yaktığı devrim ateşi hala yanmaya devam ediyor. Ve bugün bizler onların başlatığı devrim mücadelesini sürdürüyoruz. Bugün emekçiler, kadınlar gençler, Kürt halkı mücadeleye olanlardan öğrendikleri gibi devam ediyor" dedi.
Denizlerin, Sinanların 1971 devrimci çıkışının aynı zamanda tarihe bir müdahale olduğunu belirten Hizmetçi "Etkili ve doğru bir müdahaleydi. Bunun doğru bir müdahale olduğunu da görüyoruz. Bugün fiziki olaraktan aramızda değiller ama o günlerden bugüne 52 yıldır süren mücadelede kavga bayrakları bir an olsun yere düşmedi" dedi.
Hizmetçi sözlerini şöyle sürdürdü: "Denizler, Sinanlar, Mahirler, İbolar, Mazlumlar, Hakiler bu topraklarda emekçiler, kadınlar, gençler, Kürt halkı ve tüm ezilenler için bir savaş çağrısıdır. Onların bu savaş çağrısını büyütmek önemlidir. Çünkü artık krizin, yoksulluğun, depremin, afetlerin insanları yaşayamaz hale getirdiği bir dönemdeyiz. Ve bu afetler, bu saldırganlık, bu koyu faşizm ancak etkin ve Sinanların gösterdiği gibi etkin mücadeleyle ortadan kaldırılabilir. Bu yüzden Sinanlar ölmediler. Nurhaklarda yakılan ateşi devrime taşımak bizlerin andıdır."
Konuşmanın ardından "Onlara Sözümüz Devrim Olacak", "Nurhakta Yanan Devrim Ateşi Sönmeyecek", "Nurhak Savaşçıları Ölümsüzdür" sloganları atıldı.
Ardından Sinan Cemgil ve yoldaşlarının cenazesini almak için Sinan Cemgil'in babası ve annesi ile birlikte Nurhak Dağlarına giden ve Nurhak Savaşçılarının yaşamlarını, katledilme nedenlerini "Öldükleriyle Kalmadılar" kitabında anlatan Orhan İyiler de anıldı.
Orhan İyiler'in Sinan Cemgil'in aile dostu olduğunu ve Adnan Cemgil ile birlikte cenazeleri almaya gittiğini aktaran Sena Şat, devrimci bir düşünür ve yazar olan Orhan İyiler'in Nurhak Savaşçılarını, onların mücadelesini ve neden katledildiklerini "Öldükleriyle Kalmadılar" kitabında anlattığını aktardı.
Orhan İyiler'in kitabında yer verdiği, Adnan Cemgil'in albaya söylediği sözlerin, Nurhak Savaşçılarının amaçlarını, neden devrimci mücadeleye atıldıklarını ve neden öldürüldüklerini açıklayan en önemli sözler okduğunu vurgulayan Sena Şat, kitaptan bu bölümü okudu.
Nurhak Savaşçılarının yoldaşları olarak, bugün onların başlattığı devrim mücadelesini sürdürmenin onların yoldaşları olmanın onurunu yaşadıklarını ifade eden Sena Şat, "Bizler devrimin birleşik mücadeleyle gerçekleşeceğini biliyoruz. Ve bugün Sinanları birlikte andığımız Devrimci Parti'den siper yoldaşlarımızla birlikte bir kez daha "Nurhak Savaşçılarına sözümüz devrim olacak" dedi.
Nurhak savaşçılarına yazılan şiir ve şarkılar söylenerek anma programı sona erdi.