İşçiler tersanelerde ard arda yaşanan iş cinayetlerini Tuzla İçmeler Köprüsü'nde yolu trafiğe kapatarak yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Polis işçilere saldırarak gözaltına almaya çalıştı. Polis saldırısına rağmen işçiler Ada Tersanesi önüne giderek açıklama gerçekleştirdi.
İstanbul'da tersanelerde son 8 haftada 9 iş cinayeti yaşanması üzerine devrimci işçiler iş cinayetlerini yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto etti.
Tuzla İçmeler Köprüsü'nde Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Sosyal-İş, Enerji-Sen ve Dev Turizm-İş Sendikalarından işçiler "Sıra Kimde? 8 Haftada 9 İş Cinayeti Sıranı Bekleme Örgütlen!" yazılı pankart açtı.Eyleme Birleşik İşçi Kurultayı, Birleşik İşçi Hareketi de katıldı.
İşçiler "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz", "İş Kazası Değil Bu Bir Cinayet", "İşçiler Birleşin Ölümleri Durdurun" sloganları atarak yürüyüşe geçti. İş cinayetlerine dikkat çekmek işçiler yürüyüş sırasında yolu trafiğe kapattı.
İşçilerin yürüyüşüne polis saldırarak işçileri engellemeye çalıştı. İşçiler polis saldırısına karşı "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz" sloganı atan işçiler "İşçiler iş cinayetinde ölüyor, biz işçiyiz. Yürüyeceğiz" diyerek yanıt verdi. Polisin engelleme ve gözaltına almaya çalışmasına tepki veren işçilerin kararlılıkları sonucu gözaltı yapılması engellenerek Ada Tersanesi önüne yüründü.
Ada Tersanesi önünde gerçekleşen eylemde ise patronların kar hırsı sonucu işçilerin iş cinayetlerinde katledildiği vurgulandı. Açıklamada konuşan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, patronların işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini gereksiz maliyet olarak gördüğünü, işçilerin canının önemsenmediğini ve gerekli İSİG önlemlerinin alınmadığını ve bu nedenle her gün işçilerin iş cinayetlerinde katledildiğini vurguladı.
Yalova'daki Altınova Tersan Tersanesinde iş cinayetinde katledilen Ahmet Kaya'nın ailesine dava açmasın diye patronun kan parası teklif ettiğini belirten Saygılı, "Devlet patronları korumasa, yargı bir kere iş cinayetinde bu tersanelerin patronlarını yargılasa ne iş cinayetleri yaşanır, ne de onlar buna cesaret eder" dedi.
"Patronlar alınterimiz, emeğimiz, kanımızı sömürerek zengin oluyor. Biz olmasak o okyanuslarda gezen gemilerden birini bile çıkaramazlar" diyen Saygılı bütün işleri işçilerin yaptığını, gemileri işçilerin üretip, denizlerde yol almasını işçilerin sağladığını, işçilerin emeği üzerinden patronların ise İSİG önlemlerini ile almayarak zenginleştiğini ifade etti.
Yürüyüş sırasında kendilerine saldıran polise seslenen ve patronlara seslenen Saygılı, "Yürüyüşümüze saldırdılar, engellemeye çalıştılar. İşçiler katledilirken sesini çıkarmayan polisler bizi engellemeye çalıştı. Bakın uyarıyoruz, basın açıklaması yapıp dağılmayacağız, yok öyle yağma! Eğer iş cinayetleri durmazsa, eylemlerimizi daha da büyüteceğiz. Bu yürüyüş başlangıç" dedi.
Ada Tersanesi önünde açıklamayı sloganlar ve alkışlarla sonlandıran işçiler Tuzla Gemi Tersanesi önüne giderek burada da iş cinayetleri ve işçilerin haklarının gasp edilmesine ilişkin konuşmalar yapılarak sendikalı olmaları ve örgütlü mücadele çağrısında bulunuldu.