Muğla Milas'ta bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki Yeniköy-Kemerköy Enerji tarafından kömür madeninin alanının genişletilmesine engel olmak için, köylüler 2 yılı aşkın süredir orman içine kurdukları çadırlarda eylemi sürdürüyor.
Akbelen Ormanı’nın arkasında 200 bin dönüm maden ruhsat sahası var ve bu alanın içinde 88 bin dönüm tarım alanı da var. Bir taraftan aynı coğrafyada başlayan orman yangınları ile mücadele edilirken, aynı anda Akbelen ormanları şirketlerin karı için kesilerek yok ediliyor!
Ve 24 Temmuz günü sabah saatlerinde onlarca asker ve TOMA eşliğinde Akbelen’de kesim başladı... Sabah saat 05.30’da TOMA’lar ve jandarma ekipleri ile birlikte ağaç kesim motorları girdi Akbelen Ormanı'na. Jandarma, kendilerine engel olmak isteyen İkizköylüleri ormana sokmamak için her türlü engellemeyi yaptı, iki defa biber gazları ile saldırarak onlarca köylüyü gözaltına aldı.
Sabahın ilk saatlerinden itibaren jandarmanın önünü kesen, yollara oturan, jandarmaya, devlete isyan eden köylü kadınlar kısa sürede gündeme damgasını vurdu. "Şirket kim lan şirket kim? Sizi de biz doğurduk, siz de bizlerdensiniz" çağrıları, “bu ormanlar ölürse biz de ölürüz, hepimiz ölürüz” haykırışları dünyaya yayıldı...
Sosyal medya üzerinde #AkbeleneDokunma denilerek başlatılan kampanya da karşılığını buldu, ilk gün İzmir, Balıkesir, İstanbul, İzmir gibi pek çok şehirde protestolar, basın açıklamaları yapıldı. Ankara’da da İkizköy’ün Dostları İnisiyatifi, maden ocağına karşı toplanan 117 bin imzayı Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdi ve bakanlık önünde bir basın açıklaması yapıldı; “Bütün dünya kömürden vazgeçmişken, birilerinin ‘cebi dolsun’ diye doğanın katledilmesine karşıyız. Rant için o güzelim ormanların katledilmesine karşıyız” denildi.
Ayrıca İkizköylülerin madene karşı açtıkları dava hala devam ederken ağaç kesimlerinin başlaması nedeniyle, kesimin durdurulması talebiyle avukatlar Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptı.
Orman çevresinde yolların onlarca asker ve TOMA’yla sarılmasına rağmen, çevre ilçe ve illerden çok sayıda kişi Akbelen'e hareket etti. Gece saatlerinde İstanbul’dan da çevreci bir grup Milas’a hareket etti. Çevrecilerin yolu sabah saatlerinde köye gelmeden kesildi, ancak kitle, durduruldukları yerde pankartlarını açarak eylem yaptılar.
Jandarma baskınının ikinci gününde (25 Temmuz) köylüler, jandarmanın geçişini engellemek için yolda yine oturma eylemi yaptı. Eyleme damga yine köylü kadınların isyanı, haykırışları damga vurdu.
Türkiye’nin pek çok şehrinde de Akbelen ormanını korumak için basın açıklaması çağrıları yapıldı. İstanbul’da da Akbelen Dayanışması tarafından Kadıköy Rıhtım'da yapılan eylemde "Devlet, şirket, iktidar suç işliyor - Akbelen'de orman katliamını durdurun!" pankartı açılarak eylem yapıldı.
Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için Kasım 2020’de gerekli izinleri almış, ancak İkizköylüler’in direnişiyle karşılaşmıştı. 17 Temmuz 2022 sabah saat 6’da Akbelen Ormanı’na giren Orman İşletmesi kesim ekibi İkizköy halkı ormanın derinliklerine erişinceye kadar 30’a yakın ağacı kesmişti. İkizköylüler o günden beri ormanda 24 saat nöbet tutuyor.