Öğrenciler ve Beykoz halkı, bugünden itibaren Kirazlı'nın talanına karşı haftalık nöbetlerine başladı...
Türk Alman Üniversitesi (TAÜ) öğrencilerinin ve Beykozlu yerli halkın talan projesine karşı aylar öncesinden başlattığı mücadele devam ediyor. Beykoz Çevre Dayanışması, bildiriler dağıtarak Beykoz halkına, ormanlara sahip çıkma çağrıları yapılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2018 yılının Temmuz ayında Beykoz'da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel orman alanına 553 adet villa projesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) başlatmış ve projenin dört farklı parsel üzerinde devam etmesini planlamıştı. 267 numaralı 111.000 metrekarelik tarla niteliğindeki parsele 20 adet otel ve 13 adet spor tesisi yapılacaktı, ancak Kasım 2018'de bu proje için alınan “ÇED gerekli değildir” kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkartılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Daha sonra bakanlık, proje dışına çıkarılan 111.000 metrekarelik tarım arazisi için yeni bir imar planı hazırlamıştı.
“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” statüsü taşıyan ve tam 1143 ağacın bulunduğu bu alan için hazırlanan imar planlarında, alanın %55'i ticaret alanı, geri kalan %45'i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok iki katlı, iş merkezleri, bankalar ve finans kurumları, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama yerleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek.
Beykoz'un imara açılması projesine karşı çıkan halk ve öğrenciler, bunun nedeninin Beykoz'un konumunun ikinci ve üçüncü köprü arasında kalıyor oluşu olduğunu düşünüyor.