Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nunda iktidarın yapmayı hedeflediği gar, AVM ve otopark projesine karşı Kadıköy halkı, doğa ve kent savunucuları eylem yaptı. Eylemde projenin yapılması halinde Haydarpaşa Gar ve çevresinde bulunan alanların talan edilmesinin de yolunun açılacağını belirtilerek Kadıköy halkı, çevre ve kent savunucuları olarak bu projenin yapımına izin vermeyeceklerini vurguladı.
Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nu çevreleyen yaklaşık 100.000 m2’lik alanda iktidarın TCDD ve Akfen İnşaat işbirliğiyle "Viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" adı gar, AVM ve otopark projesi yapmak için 250 ağacı keserek yok ettiğini belirten doğa ve kent savunucuları bugün Söğütlüçeşme Marmaray İstasyonu önünde eylem yaptı.
"Söğütlüçeşme'de AVM Ve Beton İstemiyoruz! Daha Çok Yeşil Ve Kamusal Alan" yazılı pankart açılan eylemde, "Söğütlüçeşme'de AVM'ye hayır", "AVM değil Nefes Almak İstiyoruz", "Depremde AVM'ye Mi Sığınacağız", "Söğütlüçeşme İstasyon, Haydarpaşa Gardır" dövizleri taşındı.
Kadıköy halkı, doğa ve kent savunucularının yanı sıra siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de katıldı. Çevrede bulunan pek çok kişi de eyleme destek verdiği eylemde "Kadıköy'de AVM İstemiyoruz", "AKP elini kadıköy'den çek", "Söğütlüçeşme İstasyon, Haydarpaşa Gardır" sloganları atıldı.
Eylemde kurumlar adına konuşan Gülsün Gökalp, Söğütlüçeşme İstasyonu etrafındaki 100 bin metrekarelik alanın Kadıköy'ün son kalan yeşil alanlarından biri olduğunu vurgulayarak, siyasi iktidarın özel sektör eliyle bu alana gar, AVM ve otopark yapmak için bir ayda 250 ağacı katlettiğini söyledi. "Şu anda bu alanı çevreleyen 6 mahallemizin tek bir yeşil alanı bırakılmamıştır, tek bir oksijen kaynağı kalmamıştır" diyen Gökalp, paravanlarla gizlenen ve içeride ruhsatsız bir şekilde süren projenin gayrimeşru ve bütün kent ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı.
Geride kalan 250 ağacın kesilmesini önlemenin kendi ellerinde olduğuna dikkat çeken Gökalp, "Bu proje aslında yandaş müteahhitlere kaynak aktarmayı hedeflemektedir. Şu an bir proje yüzünden 250 ağaç kesilmiş, 250 ağaç kesilmeyi beklemektedir. Hep birlikte bu kıyımı önlemeliyiz, bu talana son vermeliyiz" dedi.
Bu projenin sadece yeşil alanı talan etmeyi değil kent belleğini de yok etmeyi amaçladığını söyleyen Gökalp, projenin Haydarpaşa Garı'nı devre dışı bırakmak için yapılmak istendiğini ifade etti. Gökalp, "Haydarpaşa bütün olanaklarıyla bir gar olarak işlevliyken neden bu işleviyle değerlendirilmiyor? Halkın elinden halkın olanı alıp çeşitli sermaye gruplarına peşkeş çekmek nasıl bir adalet anlayışıdır, nasıl bir yönetim anlayışıdır? Bütün kıyılarımız halkın kullanımından alıp başkalarına peşkeş çekilmek isteniyor. Doymuyorlar ama biz buna son vermek zorundayız" dedi.
Basın açıklamasının ardından kitle oturma eylemi yaparak rant projesine dikkat çekmek istedi. Fakat polis oturma eylemine izin vermeyeceklerini belirterek saldırı ve gözaltı tehdidinde bulundu. Bunun üzerine oturma eylemi yerineserbest kürsü yapılarak rant projesi ve buna karşı nasıl bir mücadele yürütmek gerektiği üzerine görüşler paylaşıldı.