14 Mart Pazartesi günü, İngiltere’de Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadeye karşı yaptığı itirazı reddetti ve Assange’i ABD’ye iade etme kararı onaylanmış oldu.
ABD’nin Assange için yaptığı “iade” talebi, 2019’da Theresa May hükümeti tarafından onaylanmıştı. Mahkemede verilen iade kararının ardından en son 1 ay önce Assange yüksek mahkemeye itiraz etmişti. Nihai karardan önce dava Westminster Sulh Mahkemesine geri dönecek ve burada İçişleri Bakanlığı kararına bağlı olarak bir temyiz başvurusu şansı daha olabilecek. Tahminlere göre İçişleri Bakanlığı'nın kararının bu yıl Haziran'dan önce çıkması beklenmiyor.
Ancak Julian Assange'ın destekçileri, (Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası Af Örgütü vb) bu kararın gazetecilik ve basın özgürlükleri üzerinde baskı ve tehdit oluşturduğunu savunuyor, “Julian, özgür bir toplumda yaşamanın, basın özgürlüğüne sahip olmanın, gazeteciler için ne anlama geldiğinin temellerini temsil ediyor. hayatlarının geri kalanını hapiste geçirmekten korkmadan işlerini yapıyorlar.” diyor.
Assange iade edilirse, 17'si Casusluk Yasası kapsamında olmak üzere 18 suçlama ile ABD’de mahkemeye çıkacak ve maksimum 175 yıl ile yargılanacak. İsnat edilen suçlamalar, WikiLeaks'in ABD'nin Irak ve Afganistan'daki savaş suçlarını ve diğer uluslararası hukuk ihlallerini ifşa eden gizli belgeleri yayınlaması...
Ocak 2021'de İngiltere mahkemeleri, Assange'ın kötüleşen sağlığı ve yakın bir iade durumunda intihar riski nedeniyle ABD'nin iade talebini reddetmeye karar vermişti.