28 Mart Pazartesi günü taşıma sektörü çalışanları, akaryakıt fiyatlarındaki artışı protesto etmek için ülkedeki ana otoyolları trafiğe kapatarak ulusal bir greve gitti. Bu zam, Peru'nun belli başlı şehirlerinde kıtlığa ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında artışa da neden oldu.

Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, 1 Nisan Cuma günü bir açıklama yaparak diyaloğa hazır olduğunu söyledi. Ancak ağır yük taşımacılığı yapan şoförler, talepleri ilgili makamlarca dinlenip, değerlendirilip uygulanıncaya kadar grevin devam edeceğini açıkladı.

Castillo 3 Nisan günü protestoları sona erdirmek için önlemler almak için bakanlarıyla görüşeceğini duyurunca Huancayo kentinden bir grup nakliye şirketi ve çiftçi, hükümete ateşkes sözü verdi ve kapattıkları yolları 6 günlüğüne açtı, eylemi askıya aldı. Bir heyet oluşturarak hükümetle görüşmeye giden işçiler grevi sadece askıya aldıklarını hatırlatsalar da kimi sektör ve sendikalar greve devam etti.

Görüşmeye giden heyet, Dış Ticaret ve Turizm Bakanı Roberto Sánchez Palomino’nun grev ve yol ablukalarına son vermeyi amaçlayan bir dizi önlemini iletti. 3 Nisan Pazar günü de Bakanlar Kurulu konu ile ilgili toplandı.

Castillo, işsiz kalan sektörlerin temsilcileriyle de görüşme yaparak, Peru'nun içinden geçtiği sosyal ve ekonomik sorunlara kalıcı çözümler bulma sözü verdi, “Devletin farklı aktörlerini bir araya getirmek gerekiyor ki, bu çabanın sonucunda Hükümet ve liderler olarak siz, halkın yararına olan talepkar normların temellerini atalım” dedi.

Başbakan Anibal Torres ise Huancayo kentindeki bazı işsiz sektörlerle anlaşmaya varılan ateşkese ve yakıtlar ile et, tavuk, un, pirinç gibi temel gıda ürünlerine uygulanan vergilerin düşürülmesine değindi ve fiyatları düşürmek için çabaladıklarını söyledi.

Muquiyauyo Topluluğunda Pazar günü köylüler Jauja'ya giden kamyon trafiğini engellemek için taşlar yerleştirdi ve lastik yaktı. Huancani'de olduğu gibi kendileriyle de bir anlaşma yapılmasını istiyorlar.

Ica'da da, tarım-ihracat şirketlerinden bir grup işçi, Güney Pan-Amerika Otoyolunun 290 ve 300 kilometrelik bir bölümünü kapattı. Otoyolda bazı gişeler de yakıldı.

Tumbes şehrinde, yaklaşık 200 taşıyıcı, kombi ve müşteri, Ulaştırma ve Haberleşme Bölge Müdürlüğü'nün önünde bulunan güzergah istasyonunun dışında toplandı ve araçlarıyla gittikleri yerden Andrés Araujo Morán kavşağına gittiler.

Ancak hükümet ile nakliyeciler ve tarım sendikaları arasında varılan anlaşma, sendikaların beklentilerini karşılamadı.

Birkaç gündür protesto gösterileri yapan Perulu havayollarının grevi, 4 Nisan günü birçok bölgeye yayıldı. Huancayo ve Arequipa’da havayolları işçileri ile anlaşma sağlandı.

Cusco bölgesinde de 2.000'den fazla toplu taşımacılık işçisi, Peru Çok Modlu Taşımacılık Loncaları Birliği’nin 48 saatlik ulusal iş durdurma çağrısına uyarak yüksek yakıt maliyetini protesto etti, toplu taşımacılığın devletleştirilmesini istedi. Bu protestolar sırasında polisle çatışmalar yaşanırken, 4 kişinin öldüğü haberi geldi.

Peru Hükümeti, ulusal grevin esnasında yaşanan protestolar nedeniyle başkent Lima'da 5 Nisan Salı günü sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Hükümet bununla birlikte taşımacılık sektörünün Seçici Tüketim Vergisi (ISC) ödemesinden muaf tutulduğunu ve akaryakıt fiyatlarında da indirime gidildiğini duyurdu.

Sokağa çıkma yasağına karşı binlerce kişi sokaklara çıkıp eylemler yapınca, aynı gün içinde kaldırıldı.

Sol’un adayı olarak Peru’da devlet başkanı seçilen Pedro Castillo, kapitalist sistemde iktidara gelen pek çok lider gibi, vaadettiği gül bahçesini veremiyor yoksul halklara. Kapitalist sistem sınırlarında, onun kurallarına göre önlemler almaya çalışan solcu iktidarların tümü gibi, Peru’da da ya sosyalist adımlar atıp burjuvaziye savaş açacak ya da işçi emekçi halkların gazabında silinip gidecek.