Tiyatro İnisiyatifi, eylem yaparak, salgınla birlikte sorunlarının artığını ve tiyatro emekçilerinin geçinemez duruma geldiğini belirterek, sorunlarının çözülmesi için destek taleplerini dile getirdi.
Tiyatro İnisiyatifi, Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi önünde eylem yaparak koronovirüs salgın süreciyle birlikte yaşadıkları sorunları aktardı.
Tiyatro emekçileri eylemdeAçıklamada, “Tiyatromuz Yaşasın”, “Sanat Yaşasın” dövizleri taşıdı.
Tiyatro İnisiyatifİ adına konuşan Cansu Fırıncı, salgın döneminde farklı iş kollarında olduğu gibi kendilerinin de büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi.
Sorunlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na ve Aile, Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yaptıkları başvuruların sonuçsuz bırakıldığını aktaran Fırıncı, ekonomik sorunlardan ötürü sahneyi açamadıklarını belirtti.
Tiyatroların yaşaması için taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Fırıncı, tiyatroların ve tiyatro emekçilerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için desteklenmeleri gerektiğini ifade ederek taleplerini aktardı.
*Elektrik, doğalgaz ve su gibi giderlerimiz 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler acilen yapılmalıdır.
*2021 Ocak ayına kadar tiyatroların salon kiralarına ilgili bakanlıkça destekte bulunmalıdır.
*Tiyatroda çalışan personelin maaşları ile ilgili destek olunmalı ve 2021 Ocak ayına kadar olan SGK primleri geçici bir yönerge ile ilgili bakanlıkça ödenmeli, geçmiş prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
*Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşasam koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.
*Zaman kaybetmeden ‘Tiyatro Yasası’ çıkarılmalıdır. Türkiye’de tiyatro yapan ödeneksiz özel ve bağımsız kurumlar ‘Kamusal Tiyatro’ unvanlı almalı. Ticarethane kimliğinden kurtarılıp, ‘Kamusal hizmet üreten sanat kurumu’ statüsüne geçirilmelidir.
*Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen ‘Özel Tiyatrolara Devlet Desteği’ olarak tanımlanan yönetmelikteki yapılan değişiklikler tekrar gözden geçirilerek, hem Bakanlığı hem Sanat Kurumlarını rahatlatacak şekilde net bir yapıya kavuşturmalıdır.”
Tiyatro emekçileri eylemde “Betona değil sanata yatırım yap” sloganı attı.