< Nisan ayında en az 152 işçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi, Nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapora göre Nisan ayında 8'i çocuk işçi olmak üzere en az 152 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yılın ilk dört ayında 611 işçi İSiG önlemleri alınmadığı için iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi, yüzde 65’sini ulusal basından; yüzde 35’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenlen bilgilere dayanarak hazırlanan rapora göre Nisan ayında en az 152 işçi hayatını kaybetti.

Ocak ayında 178 işçi, Şubat ayında 124 işçi, Mart ayında 157 işçi, Nisan ayında ise 152 işçi olmak üzere 2025 yılının ilk dört ayında 611 işçi iş cinayetlerinde katledildi.

Nisan ayında inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim/sinema ve metal işkollarındaki ölümler ilk sıralarda yer alırken, sektörel olarak ise sanayide 49 işçi, hizmette 37 işçi, inşaatta 35 işçi ve tarımda 31 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinde ölen işçilerin büyük çoğunluğu tarımda orman işçileri, sanayide ve inşaatta kayıtdışı çalışanlar, uzun yol şoförleri gibi çoğunluğu güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kalan işçiler.

İnşaatlardaki yüksekten düşmeler işkolundaki ölümlerin yüzde 33’ünü, trafik kazası taşımacılık işkolundaki ölümlerin yüzde 90’ını, ezilmeler tarımdaki ölümlerin yüzde 48’ini oluştururken, kalp krizi/beyin kanaması nedenli ölümler hemen hemen her sektörde görülen ölüm nedenlerinden.

İş cinayetlerinde ilk sıralarda yine İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler yer alıyor.

 

Ekonomik ve siyasal kriz giderek yoksullalmayı getiriyor ve bu da her geçen gün daha fazla çocuğun eğitimden koparak çalışmasına neden oluyor. Çocuk işçiliğin devlet eliyle MESEM aracılığıyla giderek artıyor ve çocuk işçilerin yaşları da giderek düşüyor. Güvencesiz ve ağır koşullarda çalıştırılan çocuk işçiler iş cinayetlerinde katlediliyor.

İSİG Meclisi raporuna göre Nisan ayında 8 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Ölen çocukların ikisi tarım, ikisi inşaat, biri maden, biri enerji, biri genel işler ve biri konaklama işkollarında çalışıyordu.

 

İş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü kadın işçiydi. Kadınlar tarım, tekstil ve genel işler işkollarında çalışıyordu.

 

Nisan ayında 7 göçmen işçi (üçü Afganistanlı, ikisi Suriyeli, biri İranlı, biri Türkmenistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçiler tarım, metal ve inşaat işkollarında çalışıyordu.

Ölen işçilerin 6’sı (yüzde 3,94) sendika üyesi, 146’sı (yüzde 96,06) sendikasız. Sendikalı işçiler metal, güvenlik, eğitim ve inşaat işkollarında çalışıyordu.

 

Nisan ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

İnşaat, Yol işkolunda 34 işçi; Tarım, Orman işkolunda 30 emekçi (15 işçi ve 15 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 13 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 11 işçi; Metal işkolunda 9 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 7 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 6 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 5 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 işçi; Enerji işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; İletişim işkolunda 1 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 1 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolu belirlenemeyen 12 işçi hayatını kaybetti.

 

Nisan ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Ezilme, Göçük nedeniyle 29 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 28 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 26 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 23 işçi; İntihar nedeniyle 8 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 5 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 4 işçi; Şiddet nedeniyle 3 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 2 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 2 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 1 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 21 işçi hayatını kaybetti.

 

Nisan ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı 3 çocuk işçi,15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi,18-29 yaş arası 20 işçi,30-49 yaş arası 70 işçi,50-64 yaş arası 38 işçi,65 yaş ve üstü 9 işçi,Yaşını bilmediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti.

 

Nisan ayında Türkiye’nin 54 şehrinde ve yurtdışında dört ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleşti. 19 ölüm İstanbul’da; 7’şer ölüm Ankara ve İzmir’de; 6’şar ölüm Antalya ve Sakarya’da; 5 ölüm Şanlıurfa’da; 4’er ölüm Balıkesir, Kocaeli, Konya, Muğla ve Şırnak’ta; 3’er ölüm Aksaray, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Rize ve Sivas’ta; 2’şer ölüm Adana, Adıyaman, Bolu, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Hakkari, Karabük, Kayseri, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Samsun, Tekirdağ ve Van’da; 1’er ölüm Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Isparta, Karaman, Kars, Kastamonu, Kütahya, Mardin, Siirt, Tokat, Trabzon, Zonguldak, Burkina Faso, Kuzey Kıbrıs, Slovakya ve Suudi Arabistan’da meydana geldi.

 

Raporun Tamamı Ve Grafikler İçin Tıklayınız.