Dünya Antiemperyalist Platformu 7 Temmuz'da Washington D.C.'de "NATO ve ABD İmparatorluğu" konulu bir kolokyuma ev sahipliği yaptı.
Kolokyum, Beyaz Saray önünde düzenlenen gösterilerin ardından başladı. Yoğun bir atmosferde gerçekleştirilen ikinci oturum, saat 18.00'den 19.30'a kadar sürdü.
Bu oturumda UNAC, ABD'den Joe Rombardo, Corean International Forum, Güney Kore'den Stephen Cho, AAPRP, Afrika'dan Rafiki Morris ve Ekvador Komünist Partisi, Ekvador'dan Edmundo Albornoz konuşmacı olarak yer aldı.
UNAC koordinatörü Joe Rombardo, "ABD 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaklaşık 200 kez askeri müdahalede bulundu" dedi ve ekledi: "NATO ve ABD Ukrayna'da çok kötü kaybediyor. Bu (ABD) hükümet dünyanın değiştiğini, IMF ve Dünya Bankası'nın artık dünyadaki her ülkeye hükmedemeyeceğini biliyor."
"ABD Rusya ile savaş istiyor ve Çin ile de savaş istiyor, eğer bu gerçekleşirse bu Üçüncü Dünya Savaşı olur" diyerek sözlerini tamamladı.
Kore Uluslararası Forumu koordinatörü Stephen Cho'nun sunumu devam etti.
"NATO'nun Asya versiyonunu" oluşturma hamlesinin, askeri gerilimin halihazırda keskin bir şekilde yükseldiği Doğu Asya'da savaşa doğru kararlı bir adım olabileceği için tehlikeli olduğunu analiz etti ve mevcut dünya durumunun tek bir cümleyle özetlenebileceğini ekledi: "Emperyalizm tarafından kışkırtılan 3. Dünya Savaşı'nın alevleri Doğu Avrupa'dan Batı Asya'ya yayılıyor ve Doğu Asya'ya doğru ilerliyor."
Ardından, ABD ve NATO'nun Atlantik'in ötesine Pasifik'e uzanarak Rusya ve Çin'i kuşatmaya çalıştığını, Rusya'nın da buna Çin'in yanı sıra Avrasya'yı da kapsayan yeni bir ittifak stratejisiyle karşılık verdiğini açıkladı. Bu nedenle Putin, Mart seçimlerindeki zaferinin ardından önce Çin, Belarus ve Özbekistan'ı, ardından da Kuzey Kore ve Vietnam'ı ziyaret etti.
Son olarak şunu vurguladı: "Kesinlikle savaş istemiyoruz ve bunu önlemek için her türlü çabayı göstereceğiz, ancak savaş kaçınılmaz olarak patlak verirse, bu savaşın momentumunu bir devrime kanalize etmenin stratejik önemini gözden kaçıramayız.
Bu anlamda 3. Dünya Savaşı karşısında, anti-emperyalist savaş açısından hem antifaşist bir savaş olan 2. Dünya Savaşı deneyimine hem de savaşı belirleyici bir devrim aşamasına dönüştüren 1. Dünya Savaşı deneyimine başvurmalıyız" dedi ve "3. Dünya Savaşı'nda ABD emperyalizmi ve NATO yenilgiden kaçamaz. Anti-emperyalist kampın nihai zaferi kesindir.
AAPRP Merkez Komite Üyesi Rafiki Morris, "Biz NATO konusuna biraz farklı bir açıdan bakıyoruz" diyerek sözlerine başladı.
"Biz NATO'yu, ABD askeri gücünün bir uzantısı olarak görüyoruz. ABD askeri endüstriyel polis komuta yapısının bir parçasıdır. FBI, CIA, MOSSAD ve diğer kapitalist, emperyalist istihbarat örgütleri tarafından desteklenmekte ve bilgilendirilmektedir ve Batı Avrupa'daki 32 ülkenin gezegene hakim olma yönündeki küresel girişiminin bir parçasıdır." diye ekledi.
Ardından söz alan Ekvador Komünist Partisi üyesi Edmundo Albornoz, NATO'nun ülkelerin tüm ordularını, fabrikalarını ve siyasi sistemlerini içeren küresel bir askeri sanayi sistemi olduğunu ve bir savaş ve terör sistemi olduğunu belirtti. Ayrıca askeri sanayi sektörü için küresel askeri harcamaların 1.000 milyar dolardan fazla olduğunun tahmin edildiğini vurguladı. ABD bu askeri sanayi sisteminde lider konumdadır.
Takip eden soru-cevap bölümünde ise şu soru yöneltildi: Donald Trump, lider Kim Jong Un ile iki kez görüştü. Sizce bu görüşmeler ve Trump'ın yaptıkları gerçek mi? UNAC koordinatörü Joe Rombardo, Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin aslında tek bir parti olduğunu ve ABD seçim sisteminin ya da ABD'li siyasetçilerin hiçbir konuda samimi olduğunu düşünmediğini söyledi.
Öte yandan, Kore Uluslararası Forumu koordinatörü Stephen Cho da aynı soruya ilişkin analizini sundu. Cho, "Trump, emperyalizmin başı olan ABD'nin başkanı olarak Kuzey Kore lideriyle görüştü" dedi. "Samimiyet ancak eylemlerle gösterilir" diye ekledi.
Cho ayrıca şunları vurguladı: "Trump, Başkan Kim Jong Un ile görüşmenin ötesinde bir şey göstermedi. Ancak Trump seçilirse, Biden'ın aksine, Kuzey Kore ile diyaloğa gireceğine şüphe yok, çünkü bunu iki zirve ve bir toplantıyla eylem yoluyla kanıtladı. "Şimdilik Kuzey Kore'nin bu toplantıya yanıt vereceğine inanıyoruz."
Bir başka soruya gelince: Kuşak ve Yol Girişimi ya da BRICS'in büyümesi gibi İmparatorluk (ABD) dışında gelişen ekonomik bağlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
AAPRP merkez komitesi üyesi Rafiki Morris, Lenin'in emperyalizm şudur budur demediği yanıtını verdi.
Morris, "Çin'den Suudi Arabistan'a ya da Gazze'ye bir yol inşa ettiklerinde, tekelde bir çatlak açmış olurlar. BRICS aracılığıyla kullanabilecekleri alternatif ekonomik sistemler kurmaya başladıklarında." Ayrıca, "Bir Kuşak Bir Yol Girişimi'nin emperyalistlerin tüm altyapıyı yok ettiği ülkelerde altyapı oluşturduğunu" da vurguladı.