İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 686. Hafta eylemi Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan 26 yıllık tutsak Taylan Balatacı'nın serbest bırakılması için gerçekleştirdi.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafknfan hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması, zindan koşullarında tedavisini ve yaşamını devam ettirmesi mümkün olmayan tutsakların serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirdiği F eylemi 686. kez gerçekleştirildi.
Basın açıklamasını okuyan Mukaddes Şamiloğlu, hafta üç sevindirici haber aldıklarını belirterek, hasta tutsakların durumuna ilişkin gelişmleri aktardı. 8 Nisan’da gözaltına alınan ve hukuka aykırı gerekçelerle tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'na konulan, kronik kalp ve böbrek hastası olup, düzenli tedavi ve bakım ile yaşamını sürdürebilen 22 yaşındaki öğrenci Esila Ayık büyük uğraşlar sonucunda nihayet serbest bırakıldı.
Yine durumuna “F Oturması” açıklamalarımızda defalarca dikkat çektiğimiz, 30 yıllık cezasını tamamlayarak 2023’te koşullu salıverilme hakkı kazanmış olmasına rağmen İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliyesi 4 kere ertelenen ve Marmara Kapalı Zindanı'nda tutulan, prostat kanseri, romatoid artrit, hepatit B, hipertansiyon ve kalp hastası olup, Mart ayı içinde tam 7 defa acil olarak hastaneye kaldırıldığı halde tedavisi gerçekleştirilmediği için Nisan başında kalp krizi geçiren 32 yıllık tutsak Soydan Akay nihayet serbest bırakıldı.
Yine bu hafta içinde; Şakran Kadın Kapalı Zindanı'nda bulunan hasta tutsak Fatma Özbay’ın ATK raporu gerekçe gösterilerek cezası ertelendi. Fatma Özbay 26 yıl sonra tahliye edildi. Ve adını okuyamadığımız birçok ağır hasta tutsak tahliye edilmeye devam ediyor.
Bu olumlu gelişmelere karşın son süreçte ülkenin gündemi haline gelmiş olmasına ve çözüm üretileceği söylenmesine rağmen, zindanlarda tutsakların tedavi ve sağlık hakkına erişim sorunlarının devam ettiğine işaret eden Şamişoğlu, geçen hafta Tekirdağ 2 nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’ndan bir tutsağın komisyona gönderdiği mektupta yine; hücre tipi ring aracı ile hastaneye sevklerin yapıldığını, bu bir kişinin oturarak zorlukla sığabildiği, havalandırması olmayan metal hücrelerde elleri kelepçeli olarak saatlerce tutulduklarını, sağlığı bu şekilde yolculuk etmeye izin vermeyen ya da bu işkenceye itiraz eden hasta tutsakların hastaneye sevklerinin yapılmadığını, Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde kelepçeli muayene dayatmasının devam ettiğini, bu uygulamaya itiraz eden mahpuslar hakkında “muayene olmayı kendi isteğiyle kabul etmemiştir” şeklinde tutanak tutularak muayene edilmeden hapishaneye geri götürüldüklerini, bu hukuk dışı uygulamalara karşı itirazlarının sonuçsuz kaldığını aktardığını söyledi.
F EdirneTipi Zindanı'nda bulunan 48 yaşındaki ağır hasta tutsak Taylan Balatacı’nın 26 yıldır olduğunu aktaran Şamişoğlu, 48 yaşındaki Taylan Balatacı'nın; üye, Nöroanemik Sendrom, gingivit ve glassit hastası olup, kronik mide sorunları, kaşeksi, vücudun büyük bir bölümünde hücre, doku veya organların küçülmesi ve ya işlevini kaybetmesi olarak tanımlanan global atrofi, sırt ve boyun ağrıları ve bacak kaslarında meydana gelen hasar nedeniyle her iki bacakta his kaybı, ataksi, yürüme ve hareket güçlüğü yaşamakta ve yaşamını arkadaşlarının yardımı ile sürdürebilmektedir. Ailesi ve avukatının verdiği bilgiye göre; 22 yaşındayken tutuklanan Taylan, olumsuz hapishane koşulları nedeniyle kısa sürede çeşitli hastalıklara yakalandı.
Şişli Eftal Hastanesi tarafından düzenlenen son raporda Nöroanemik sendrom, gingivit, glassit gibi yeni hastalıklar geliştiği tespit edildi. Bir çok önemli hastalığı var ve hepsi başlı başına ağır bir tedavi ve tıbbi destek gerektiriyor. Ancak havalandırma, hijyen, beslenme ,hastaneye ulaşım, düzenli kontrol, detaylı tetkik, bilgilendirme vb yetersizlikler nedeniyle tedavi süreci hapishane koşullarında sağlıklı işlemiyor ve bu nedenle serbest bırakılması ve tedavisinin dışarıda devam etmesi gerekiyor.
Avukatı Gülizar Tuncer açıklamasında ayrıca; “Taylan’ın durumuna dair defalarca başvuru yapıldı ve dilekçeler verildi. Taylan’ın sağlık durumundaki kaygı verici gelişmeleri belgelerle, raporlarla yetkili kurumlara sunarak gerekli çalışmaların yapılmasını talep ettik ancak henüz sonuç alamadık. Esasında, Taylan hakkında düzenlenen 16 Ocak 2002 tarihli Adli Tıp Kurumu raporunda “ileri derecede beslenme yetersizliğine bağlı, genel durum bozukluğu ve Wernicke Korsakof Sendromu nedeniyle cezaevi koşulları hayatı için kati tehlike’ oluşturduğundan cezasının infazının 6 ay süreyle tehiri gerektiği belirtilmişti. Ancak o dönem Taylan hükümlü değil de tutuklu bulunduğu için serbest bırakılmamıştı. Sonrasında hastalıklarına yenileri eklendi.
Son durumda, sürekli kullandığı ilaçlara rağmen artan nefes darlığı, şiddetli sırt ve boyun ağrıları, oturup kalkmakta, hareket etmekte zorlanması, hafıza sorunu ve konsantrasyon yitimi nedeniyle günlük yaşamını sürdürmekte dahi ciddi zorluk yaşıyor ve hapishane koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyecek durumda. Tedavisinin ve bakımının dışarıda yapılması için serbest bırakılması gerekiyor.” dedi.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.