Öğrenci gençlik hareketi bir süredir üniversitelerde, sokaklarda geri çekilme ve kendi içine dönme eğiliminde. Gezi Ayaklanması'nda sokakları zapt eden, Berkin Elvan için sokakları ateşe veren, katledilen madenciler, işçiler için okulları işgal edip militan eylemler örgütleyen öğrenci gençliğin ileri unsurları gençlik içinde devrimci bir potansiyel olarak bulunmaya devam ediyor. Fakat şu anda hareket halindeki örgütlü, yaygın bir öğrenci gençlik hareketinden söz edemiyoruz.
Çelişki ve gerilimlerin sonucu bir birikmiş enerji var kuşkusuz. Ama öte yandan bu enerjinin harekete geçmesi için aşması gereken çok yüksek duvarlar var. Yoğun baskı, ödenmesi gereken ağır bedeller var.
Öğrenci hareketinin, bizim coğrafyalarımızda sınıf mücadelesi ve diğer toplumsal mücadelelerle organik bir bağ içinde olduğunu, hareketin gelişiminin, yayılmasının öğrenci gençliği de mücadeleye itmede etkili olduğu hepimizce bilinen bir gerçeklik. Öğrenci gençlik hareketi diğer toplumsal mücadelelerle ve elbette sınıf mücadelesinin yükselişi ile birlikte yükseliyor, nitelik olarak sıçramalar yaşayabiliyor ve zaman zaman geri çekilmelere, kendi sorunlarını daha ön plana koyma, kendi içine dönme gibi sorunları da yaşayabiliyor. Öğrenci hareketinin güçlü olduğu, devrimci örgütlenmelerin, siyasal faaliyetlerin, çalışmaların görece daha iyi yürütülebildiği üniversitelere baktığımızda karşımıza eskisi gibi bir üniversite profili çıkmadığını görebiliyoruz.
Kitle hareketinin Gezi dönemindeki gibi yoğun bir tempo, enerji ile sokaklarda olduğu dönemden bugüne bir geri çekilme görülebiliyor. Üniversitelerde öğrenci gençlik içinde daha ileri duran örgütsüz kesimlerin bir kısmı akademik kariyere yönelme, mesleğine bakma ve siyasal yaşamdan uzaklaşma, burada umutsuzluk, çıkışsızlık hissederek yurtdışına gitme ve buralardan bağını tamamen koparma gibi yönelimlerde. Bunu söylerken öğrenci gençliğin belli bir kesimini belirtiyoruz, fakat bununla birlikte öğrenci gençliğin ciddi bir kesimi de okulu bırakıp, ailesini, kendisini geçindirmek zorunda kaldığı için proletaryanın saflarını büyütmeye devam ediyor ve bu gençlik kesimi milyonlarla ifade ediliyor.
Mücadele saflarını hızla terk eden bu yarı-gönüllü devrim dostlarının yerlerini daha militan, daha emekçi, yoksul kesimlerden gelen öğrenci gençlerle doldurma sorunumuz var. Öğrenci hareketinin, üniversitelerdeki eylemselliklerin, siyasal faaliyetlerin eskisi gibi yoğunluğunun olmaması, yoğun devlet terörüne, sivil faşistlere karşı yeterince cevap verilememesi, gençliğin geniş kesimlerini mücadeleye katma konusunda yeteri kadar başarı gösterilememesi, çalışma tempomuzun düşük olması bu meselelere dair neyi eksik bırakıyoruzu sormayı ve buna cevaplar bulmayı önümüze görev koyuyor.
Örneğin işçi eylemleri ile dayanışmaları yükseltmek, bağımsız öğrenci gruplarının içine girebilmek, kesintisiz ve istikrarlı faaliyet yürütmek görünür olmanın yollarından biridir. Öğrenci gençliğin yaşadığı sorunlara çözüm üretmemiz gerekiyor ancak bu çözümler sınıf hareketi, toplumsal mücadele ile kurulması gereken bağdan yoksunsa büyük bir eksikliktir. Gençlik içinde ideolojik, teorik mücadeleyi yükseltirken, geniş gençlik kesimleri ile geleceğe dair ne beklediklerini, yeni dönemde gelişecek kitle hareketinde kendilerini nerede gördüklerini sormak, buna dair birlikte bir perspektif geliştirmeliyiz. Çünkü geniş gençlik kesimlerini savaşta sevk ve idare etmek istiyorsak onların neler hissettiğini, neler düşündüğünü iyi bilmeliyiz. Reformizme karşı amansız bir ideolojik mücadele etmek gerekirken yoğun bir tempo ve enerji ile pratik çalışmaların yaygınlaştırılması, süreklileştirilmesi gerekiyor.
Ancak öğrenci gençlik içinde devrimci faaliyet yürüten bizler üniversite veya lise gençliğine kısa dönemde ulaşmada istediğimiz başarıları alamadığımız zamanlarda daha yoğunluklu çalışma yürütmek, yaratıcı yöntemler bulmak ya da gençlik kitlelerini örgütlerken sahip olduğumuz yaklaşımlar gençliğin ileri kesimlerini kapsama konusunda daha yaratıcı olmalıyız ve sürekli, disiplinli ve kararlı devrimci faaliyet yeni unsurlara ulaşmamızı sağlayacaktır.
Umut Güneş