20 Ekim’de Kartal’da Hayat Pahalılığına, Savaş Politikalarına Karşı Topyekûn Direnişi Yükseltelim" şiarıyla İstanbul’da Kartal Meydanı’nda İşçi Emekçi Mitingi gerçekleştirilecek.
İstanbul’da yoğun şekilde mitinge çağrı çalışmaları ve etkinlikleri yapan İşçi Emekçi Mitingi’nin düzenlenme nedeni ve programını İşçi Emekçi Mitingi Sözcüsü Tuğgen Gümüşay ile konuştuk.
- "Hayat Pahalılığına, Savaş Politikalarına Karşı Topyekûn Direnişi Yükseltelim" sloganını belirlemenizin nedeni nedir?
Hayat Pahalılığına, Savaş Politikalarına Karşı Topyekûn Direnişi Yükseltelim" sloganı, işçi sınıfını mevcut ekonomik ve siyasal krize karşı direnişi inşa etmeye yönelik bir çağrıdır. Ekonomik kriz her geçen gün daha da derinleşirken, savaş politikaları işçi sınıfına daha büyük bir yük bindirmekte. Devletin savaşa ayırdığı bütçe, işçilerin yaşam koşullarını daha da kötüleştirmekte. Yine de sermayenin saldırılarına rağmen işçi sınıfının direnişi de görmek isteyenler için oldukça belirgin hale gelmiş durumda. Bugün As Plastik’te, Polonez’de, MKB Rondo’da grevdeki işçiler; krize karşı eyleme çıkan çiftçiler; Filistin halkına yönelik soykırıma karşı mücadele edenler; rant-yağma-talana açılan doğa için mücadele eden yaşam savunucuları, kadınlar, öğrenciler; hemen hemen her kesim direnişi büyütüyor.
Biliyoruz ki, iktidarın ve sermayenin saldırılarını ancak örgütlü bir işçi sınıfı durdurabilir. Karşımızda örgütlü bir sermaye sınıfı ve iktidar bulunmaktadır; buna karşı birlikte ve örgütlü hareket etmeliyiz. İşçi sınıfına yönelik, sermaye ve iktidarın topyekun saldırılara vereceğimiz yanıt tam da bu yüzden topyekun direniş olmalıdır. İşçi sınıfının birliğini ve mücadelesini büyütmek, bugünün önemli görevlerinden biridir. İşçi Emekçi Mitingi, bu mücadelenin önemli bir adımıdır ve kürsüsüyle "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganını da somutlaştırmaktadır.
- Daha önceki yıllarda da yine sanırım Ekim ayında mitingler yaptınız. Ekim ayında yapılmasının özel bir nedeni var mı? İşçi Emekçi Mitinginin çağrıcı-düzenleyicileri kimler?
İşçi Emekçi Mitingi, daha önceki yıllarda Ekim ve Kasım aylarında yapıldı. 2021 yılında Sinbo, Carrefour, SML Etiket, Bayrampaşa ve Bakırköy belediyesi işçileri yanı sıra Tur Assist ile Alba Plastik işçilerinin bir araya gelerek ilerici ve devrimci güçlere yaptığı çağrı ile ilk İşçi-Emekçi mitingi gerçekleşmişti. Bundan sonraki süreçte yan yana gelen ilerici ve devrimci kurumlar İşçi-Emekçi birliğini oluşturdu. 2021 yılından bugüne her sene İşçi Emekçi Mitingi’ni örgütlemeye devam ediyoruz.
Ekonomik krizin faturası, Eylül ayıyla birlikte çok daha fazla hissedilir hale geliyor. Okul masrafları, faturalara gelen zamlar, doğalgaz vb. derken işçi sınıfı, krizin bedelini çok daha yoğun bir şekilde ödüyor. İşçi Emekçi Birliği, bu sene yaz ortasında yaptığı dönem tespitinde, Ekim ayında yapılacak bir mitingin sınıfın direnişçi kesimi için bir ihtiyaç olduğunu düşündü. Bunun üzerine İEB, kendiyle sınırlı olmayan bir çalışmayı sağlamak, hemen herkesin katılabileceği bir süreci örgütlemek için çağrıda bulundu. Bunun için sendikalardan demokratik kitle örgütlerine, siyasi partilerden devrimci örgütlere, neredeyse İstanbul’da bulunan tüm kurumları bir toplantıya çağırdı. Kimseyi es geçmeden, işçi sınıfının gündemlerini duyurabileceği bir miting için çağrıda bulundu. Gelen örgütlerle beraber bu toplantıda mitingimizin ismi ve sloganı netleşmiş oldu ve hemen çalışmalara başlanmış oldu. Şu an mitingi örgütleyen kurum sayısı 12, bir bu kadar kurum ise mitinge katılacağını ilan etti.
- Miting ile amaçlanan nedir ve bu amaca ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Aslında bugün baktığımızda birçok işçi direnişini görmek mümkündür. Genel olarak bugün direnişler, yine görece bağımsız sendikaların çoğunlukta olduğu şekilde gelişse de eylemlerdeki informal sektörlerin ağırlığı düşmüş durumdadır. Yine bugünkü direnişlerin önemli bir kısmı ücret zammı talebini içerse de ilk defa TİS imzalamaya çalışan ya da yeni sendikalaşan iş yerlerinde gelişmektedir. Bu da bize şunu söylüyor: İşçi sınıfı, bu karanlığın ortasında örgütlenmeye dönük adım atıyor ve örgütlenme hakkına sahip çıkmak için direniyor. İşçi Emekçi Mitingi, bir yandan da bu tabloyu görerek mücadeleyi büyütmeyi hedefliyor. Bugün bize düşen, lokal, yer yer birbirinden kopuk bu direnişleri sınıf dayanışmasının öğretici ve kazandırıcı bağıyla birbirine bağlamak. Mitingimizi de tüm bu direnişleri kapsayan bir şekilde örgütlemeye çalışıyoruz.
Bugün işçi direnişlerde gelişen sınıf bilinci çok daha belirgin halde. MKB Rondo As Plastik’i selamlarken, Polonez işçileri Perfetti direnişi ile yan yana geliyor. Bu durumun çok kıymetli olduğunun farkındayız. Sadece işçi direnişlerinin değil, direnen tüm kesimlerin birbiriyle bağ kurması ve birlikte mücadele hattı geliştirmesi için İşçi Emekçi Mitingi de mücadeleyi büyüten bir adım atıyor ve bu anlamıyla amacını eylemiyle yansıtıyor diye düşünüyoruz. Miting örgütleme sürecinde direnen kesimlerle kurduğumuz bağlar, yaptığımız eylemlilikler ve örgütleme tarzımızla mitingin direniş eksenli bir sınıf mücadelesi hedefini anlatmayı başardık. Kurduğumuz kürsü, örmeye ve örgütlemeye çalıştığımız fikrin temsilî olduğu gibi, süreç boyunca işçi ve emekçilerle temaslarımızda da fikrimizi anlatmaya devam ediyoruz.
- Bir işçi, emekçi bu mitinge neden katılmalı?
Bir işçi, bir emekçi; bu mitinge kendi yaşamını savunmak ve sınıf dayanışmasının bir parçası olmak için katılmalıdır. Bugün düşük ücretler, hayat pahalılığı ve vergi yükleri tüm işçilerin ortak sorunudur. Ancak bu sorunlar yalnızca bireysel çabalarla çözülemez; işçiler birleşik bir mücadele hattı örerek güçlenebilir.
İşçi Emekçi Mitingi olarak tüm işçi arkadaşlarımıza bir çağrıda bulunalım:
Saymakla bitiremeyeceğimiz sorunlarımızın kaynağı kapitalist düzendir. İnsanı köleleştiren, canlı hayatını, doğal çevreyi yok oluşa sürükleyen düzene karşı tüm işçi-emekçileri birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Bütün bu sorunlarımız da dertlerimiz de ortak, çözümü ise ancak bir araya gelmekten, örgütlenmekten geçmekte.
Sömürünün, baskının olduğu her yerde işgal, grev, direniş bayrağını yükseltmeye davet ediyoruz.
20 Ekim’de kuracağımız kürsü sizin kürsünüzdür. Sesinizi, mücadelenizi miting alanına taşımalısınız. 20 Ekim’de Kartal Meydanı’nda birlikte taleplerimizi dile getirelim.
- Miting programı ve içeriği nedir?
İşçi-emekçi mitingi’nin diğer mitinglerden en önemli farkı, kürsüde direnen işçilerin sözünü söylemesidir. Bu ülkede miting denince başkanların, yöneticilerin, kürsüyü hoyratça kullandığı, işçi ve emekçilerin ise yok sayıldığı organizasyonlar akla gelmektedir. İşçi-Emekçi Mitingleri, bu duruma ve arkasındaki anlayışa karşı da alanlardan verilmiş bir yanıt olmanın yanı sıra sınıf mücadelesi ve mücadele geleneği için önemli bir kazanımdır. Mitingin içeriği nedir sorusunun en kapsamlı yanıtı “İşçi emekçilerin ve bütün direnenlerin sözü”dür.
Miting programında; İşçi Emekçi Mitingi bileşenlerinin ortak metni; işçi sınıfının taleplerini ve gündemlerini, hayat pahalılığına, düşük ücretlere, vergi kesintisine ve savaş politikalarına karşı mücadeleyi ele alırken; kürsünün büyük bir kısmında direnenler söz alacak. As Plastik, Perfetti, Polonez, Belediye işçileri vb. kürsüde kendi sözlerini kuracaklar ve kürsüde doğrudan kendi sözleriyle yer alacaklar.
Ayrıca kadın katliamları başta olmak üzere kadınların yaşadıklarına dair kadınlar da mitingde söz alacak.
Bugün savaş politikalarına ve Siyonizme karşı mücadelenin sembolü olan Filistin direnişi için konuşma yapılacak.
Bir de tabi ki, doğanın rant-yağma ve talana açılmasına karşı mücadele eden yaşam savunucuları da miting kürsüsünde yer alacak ve sözlerini söyleyecekler. Miting programımız konuşmaların ardından, Grup Vardiya’nın seslendireceği ezgilerle sona erecek.