Üniversite öğrencileri, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesini protesto etmeye devam ediyor.
Bugün Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin yaptığı protesto eylemine Ankara Tabip Odası (ATO) da destek verdi.
Basın açıklamasını okuyan Hacettepe Tıp öğrencisi Eray Peker öğrenci yurtlarının depremzedelerin kullanımına açılması ve üniversitelerde eğitime uzaktan devam edilmesi kararının ivedilikle gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ülkemizin, barınma sorununu, öğrenci yurtlarından daha öncelikli olarak çözebilecek birçok olanağı vardır” dedi.
Özellikle deprem bölgesinde yaşayan öğrencilerin uzaktan eğitim almasının mümkün olmadığını söyleyen Peker, uzaktan eğitimin hiç bir zaman yüz yüze eğitimin yerini tutamayacağının altını çizdi.
Peker, bu ülkenin gelecekteki doktorları, diş hekimleri, hemşireleri, eczacıları, mühendisleri, mimarları, hukukçuları, öğretmenleri olarak halkın yaralarını sarmak istediklerini belirterek, yaşananları eğitimsizliğin ve sorumsuzluğun acı bir sonucu olarak tanımladı.
Eray Peker “Bu sorunun en iyi çözümü, üniversitelerdeki nitelikli, bilimsel eğitimle olacaktır. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. Biz buna yürekten inanıyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, cehlin yıktığını irfanla yapacağız!” diyerek yüz yüze eğitime devam edilmesini, aksayan akademik takvimin yeniden düzenlenmesini talep etti.
Açıklamadan sonra söz alan ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Coşkun da “COVID-19 döneminde eğitimi askıya alınan ve henüz yaralarını sarmaya çalışarak birbirleriyle buluşan öğrencilerin bu dönemde yine uzaktan eğitime mahkum edilmesinin çok zararı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
“Üniversite eğitimi aslında her şeydir” dedi.
ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür ise bu yaşananların eğitimsizliğin, liyakatsizliğin, hırsızlığın, yolsuzluğun ve köhnemiş bir ideolojinin ülkemize giydirilmesinin bir sonucu olduğunu söyleyerek, “Eğitimli kesimin hedef alınmasının bir sonucudur. İlk etapta eğitim hedef gösterilmektedir.” dedi.
Dokuz Eylül Üniversite Dayanışması, eğitimin online yapılmasına karşı Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ile görüştü. Yüz yüze eğitimin devam etmesini isteyen öğrenciler, üniversite önünde oturma eylemi yapmak isteyince, darp edilerek gözaltına alındılar.
Gözaltına alınan 22 öğrenci, Çankaya Güvenlik Şube'ye götürüldü.
Ege Üniversitesi öğrencileri de konuya ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Ege Üniversitesi'nde faaliyet gösteren topluluklar tarafından yapılan açıklamada, "Yurtlar öğrencilere tekrar açılmalı depremzedeler mağdur edilmeyecek biçimde çeşitli tesislere yerleştirilmelidir" denilerek çağrı yapıldı.
Okulların yalnızca eğitim kurumları olmadığı, öğrencilerin sosyal dinamizm ve yardımlaşma ile mental sağlıklarını da koruyabilecekleri yerler olduğunu da vurgulayan öğrenciler taleplerini şöyle sıraladı:
-Yurtlar öğrencilere tekrar açılmalı depremzedeler mağdur edilmeyecek biçimde çeşitli tesislere yerleştirilmelidir.
-Depremzede öğrenciler başta olmak üzere tüm öğrencilerin yüz yüze eğitime geçişi için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Sürecin pekiştirilmesi için dersler çevrimiçi kayıtlarla sisteme yüklenmelidir.
15 Şubat günü İstanbul Üniversitesi öğrencileri, 16 Şubat günü de Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri eylem yapmıştı.