SASA Polyester'de İnşaat İşçileri Eylemde...

Adana'da SASA POLYESTER A.Ş. PTA Üretim Tesisinde, taşeron firma GEMONT'ta çalışan işçiler Yapı-Yol İş Sendikası öncülüğünde gasp edilen hakları için yapılan eylemde patronları uyardı.

Adana'da SASA POLYESTER A.Ş. PTA Üretim Tesisinde, taşeron firma GEMONT'ta çalışan işçiler Yapı-Yol İş Sendikası öncülüğünde 3 aydır ügasp edilen hakları için eylem yaptı.

Sabah şantiye önüne gelerek "SASA Polyester Gemont Endüstriyel İşçilerin Hakkını Gasp Ediyor Ücret Haktır Gasp Edilemez" yazılı pankart açan işçiler, üç aydır ücretlerinin ödenmediğini, kiralarını ve faturalarını ödeyemediklerini belirterek "İnşaat İşçisi Köle Değildir", "Ücret Haktır Gasp Edilemez", "İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız" sloganları attı.

 

"90 İşçinin Hakkı 3 Aydır Gasp Ediliyor"

Basın açıklamasında konuşan Yapı Yol İş Sendikası MYK üyesi Barış Kaya, Erdemoğlu Holding'e ait SASA Polyester A.Ş.'nin PTA Üretim Tesisi inşaatında taşeron firma GEMONT Endüstri'de çalışan yaklaşık 90 işçinin 3 aydır maaşlarının ödenmediğini, işçilerin haklarının gasp edildiğini belirtti.

Yapı Yol-İş Sendikası olarak diyalogla sorunu çözmek için yaptıkları görüşme talebelerine karşılık olumlu bir adım atılmadığını ifade eden Kaya, "İşçi arkadaşlarımızın emeklerinin karşılığı olan ücretleri üç aydır ödenmiyor. Ev kiralarını, elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeyemiyor, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. SASA Polyester A.Ş. ve taşeron firma GEMONT Endüstri patronlarına sesleniyoruz: İşçi arkadaşlarımızın haklarını ödeyin!" dedi.

 

"Bütün İşyerlerinizin Önünü Eylem Alanına Çeviririz"

Taşeron Gemont Endüstriyel'de çalışan işçilerin ücretlerinin ödenmesinden ve çalışma koşullarından işin asıl sahibi olarak SASA Polyester A.Ş. ve Erdemoğlu Holding'in sorumlu olduğunu belirten Kaya, "Bugün burada işçi arkadaşlarınızın haklarını ödemeniz için bir uyarıda bulunmak için geldik. Eğer arkadaşlarımızın emeğini alınterini ödemezseniz, Gaziantep'te İskenderun'da İstanbul'da SASA Polyester'in temsilcilikleri ve Erdemoğlu Holding'in sahip olduğu firmalarının önlerini eylem alanına çeviririz" dedi.

İşçilerin eylemi sırasında yoğun güvenlik önlemi alan polis işçlere yaptıkları eylemin 'yasa dışı olduğunu' iddia ederek işçilerin dağılmasını söyledi. Aksi halde saldıracağı ve gözaltına alacağı tehdidinde bulundu.

 

İşçiler Polisin Saldırı Ve Gözaltı Tehdidine Sloganlarla Yanıt Verdi

Sendika yöneticileri polisin bu tehdidine karşılık yaptıkları eylemin demokratik bir hak olduğunu ve yasaklamanın anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirtti. Görüşme sırasında işçiler de "İnşaat İşçisi Köle Değildir", "Ücret Haktır Gasp Edilemez" sloganları ile karşılık verdi.

Eylem boyunca polis sık sık eylemin sonlandırılması ve işçilerin dağılması için uyarıda bulundu.

 

"SASA'nın İtibarı Filistin Halkını Katleden İsrail Devletiyle Ticaret Yapmaktan İbarettir"

Eylem devam ederken Erdemoğlu Holding'in "İşçilerin yaptıkları eylemle şirketin itibarını zedelediği ve bunun için yasal işlemde bulunacağı haberini göndermesi üzerine ise Barış Kaya "Şirketin itibarını zedeliyormuşuz. SASA Polyester'in itibarı İsrail'in polyester ihtiyacının yüzde 6'sını karşılayacak oranda ticaret yapmasıdır. Filistinli çocukların başına bombalar yağdıran, Filistin halkını katleden İsrail devletiyle ticaret yapmaktır. Sizin itibarınız bundan ibarettir" dedi.

 

"Hayırsever İşadamı 3 Aydır 90 İşçinin Hakkını Gasp Ediyor"

Erdemoğlu Holding'in sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığı ve İbrahim Erdemoğlu'nun "çok hayırsever işadamı" şeklinde tanıtımlar yapıldığını belirten Kaya işçilere "Öyle mi arkadaşlar?" diye sordu. İşçiler "Hayır" diye bağırdı.

Kaya, "Hayırsever İbrahim Erdemoğlu 90 işçinin maaşlarını 3 aydır ödemiyor, gasp ediyor" dedi. İşçiler basın açıklamasının ardından yönetim binası önüne yürümek istediklerinde ise polis barikatıyla karşılaştı.

 

"Hep Bize Müdahale Ediyorsun Bir Kere De Karşı Tarafa Müdahale Et"

Polis işçilere "Basın açıklaması yapacağız dediniz yaptırınız, sesimizi duyurmaya geldik dediniz duyurdunuz. Ama yürüyüşe geçerseniz eylem başka bir şey oluyor. Müdahale ederiz" dedi. İşçiler polisin bu tehdidine "Sabahtan beri sürekli bize müdahale ediyorsun zaten. Git bir kere de karşı tarafa müdahale et. Görüyorsunuz burada şirketin adamları bizi provake etmeye çalışıyor. Uzaktan laf söyleyip, sırıtarak dönüp gidiyor. Hala bizi tehdit ediyorsunuz. Biz ekmeğimizin derdineyiz" diyerek tepki gösterdi.

Emniyet amiri bu kez ikna etmeyi denerken bir yandanda da patronların avukatlığını yapmaya başladı.

 

"İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok",

"Siz talpelrinizi söylediniz, taşeron firmaya da SASA yönetimine de iletildi. Bu eylemi bitirmeniz lazım. Adamlar ayın 7'sinde ödeyeceğiz diyor ben onların neyine müdahale edeyim" dedi. İşçiler buna öfkelenerek slogan atmaya başladı. "Ücret Haktır Gasp Edilemez", "İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok", "İnşaat İşçisi Köle Değildir" sloganları atmaya başlayan işçilerle polis arasında uzun süre arbede yaşandı.

 

"Hakkımızı Almadan Gitmeyeceğiz"

İşçiler SASA Polyester PTA'da mesai bitimine kadar eylemini sürdürdü. Mesaiden çıkan işçilere seslenerek haklarının gasp edildiğini anlattı. Hakları gasp edilen işçilere birlikte mücadele çağrısında bulundu.

İnşaat işçileri alandan ayrılırken yarın sabah yine şantiye önünde olacaklarını belirterek "Hakkımızı almadan da gitmeyeceğiz" dedi.