Uluslararası Para Fonu, 24 Haziran’da küresel ekonominin 1930’ların Büyük Bunalımı’ndan bugüne olan harhangi bir bunalımdan daha büyük hatta tahmin edilenden daha derin bir çöküş ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Birçok ekonomist dünya ekonomisinin konjonktürel çöküşünün ilk zamanlarında uyarıda bulunurken IMF güncel çöküşten tek başına koronavirüs pandemisini sorumlu tuttu. Pandemi dünya ekonomisinin geniş sektörlerini durma noktasına getirdi.
En son IMF mesajı, pandemiye eşlik eden ekonomik krizin gerçekten büyük olduğuna dairdir.
Ve IMF, bunu kabul etmeyi reddetmesine rağmen kapitalizmin ve pazar tarafından yönlendirilen ekonominin bu krizleri çözme konusunda tümüyle yetersiz olduğu bir kanıttır.
IMF şu anda 2020’de dünya üretiminde %4.9’luk bir düşüş, Avrupa Birliği ve ABD için daha ciddi düşüşler ardından 2021’de %5.4’lük bir büyüme öngörüyor. Buna karşılık Çin için 2020’de %1 ve 2021’de %8.2 büyüme öngörüyor.
IMF’ye göre, 2 yıl boyunca dünya çapında üretim kaybı, toplam 12 trilyon dolar olacak. Yıllık brüt dünya üretimi yaklaşık 90 trilyon dolar.
Çin’in göreceli başarısı, kârı maksimize etmek için organize olmuş bir ekonomiden çok, merkezi olarak organize olmuş bir ekonominin avantajını göstermektedir.
Çifte mücadelenin -pandemi ve ekonomi- kapsamı ile ilgili cevaplanması gereken kilit soru şudur: İşçi sınıfı toplumdaki en yoksul ve ezilen insanları korumak ve işçilerin çıkarlarını savunmak için ne talep etmelidir?
ABD’deki Talepler
(...)Sosyalist toplum hedefine kapıyı kapatmadan ABD’de nüfusun büyük kesimlerini mücadele için harekete geçirebilecek ne gibi talepler öne sürülebilir?
Mart ayında, Kongre hızlı bir şekilde sözde teşvik programını geçirdi. Tahsis edilen trilyonlarca dolar en büyük şirketlere gitti(...).
İşçi sınıfından gelen asgari talepler, Kongre’nin
1-Tüm işçi sınıfına ek teşvik ödemeleri sağlaması
2-Ek işsizlik sigortasını en az bir yıl daha uzatması
3-Bu ödemeleri ABD’de resmi evraklı ve evraksız yaşayan/çalışan herkese uzatması
Bu talepler, herkes için yeterli ve garantili bir gelir içerecek şekilde yükseltilebilir.
İşçilerin Dünyası Partisi (WWP), Mart ayında hala geçerli olan taleplerin bir listesini hazırladı. Bunlar, tüm konutların korunmasını yani tahliye edilmemesini ve evlere el konulmasını içerir. Ayrıca salgın sırasında ücretsiz tıbbî bakım ve test yapılması. Ve kimsenin tehlikeli şartlar altında çalışmaya zorlanmaması.
Dünya Çapında Talepler
(...)Emperyalist ülkelerin sömürgeleri olan ve hâlâ ekonomik olarak bağımlı olan çoğunlukla Güney Yarımküre’deki ülkeler için IMF’nin politikaları halkın karşılaştığı felakete katkıda bulundu.
IMF, bu hükümetleri, emperyalist ülkelerde bulunan bankalara borçlarını geri ödemelerine öncelik vermek için sağlık ve eğitim hizmetleri sunanlar da dahil olmak üzere sosyal programları kısıtlamaya zorladı. Dolayısıyla asgari bir küresel talep, bu borçlar üzerindeki ödemelerin ceza olmadan iptal edilmesidir.
Emperyalist ülkeler yüzyıllardır Güney Yarımküre’yi yağmaladılar. Bugün hâlâ dünya ekonomisine hakim olmaları, verilere erişim, makina parçaları, yapay zeka, bilimsel gelişme ve sermaye sayesinde mega kârlar elde ediyorlar. Güney Yarımküre’de üretilen mallara, özellikle de hammaddelere daha düşük fiyatlar belirlediler.
Emperyalistler eski kolonilerine tazminat borçludurlar. Bu ülkelere ekonomilerini ve IMF tarafından kaldırılan halk sağlığı sistemlerini restore etmenin bir parçası olarak tazminat ödemelidirler.
Ve elbette ABD kapitalist sınıfı, yerli, siyahi ve melez insanlara ve bir bütün olarak işçi sınıfına yüzyıllarca tazminat borçludur.
Şimdi gelir ödemeleri ile tazminat!
Tüm işçilerin ve ezilen halkların borçlarını iptal edin.
(www.workers.org’dan çevrilmiştir)