Bu yılki BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP29) 11 Kasım Pazartesi günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı. Gündemde küresel sıcaklıkların artması ve gelişmiş ülkelerin iklim krizini hafifletmeye yönelik mevcut taahhütlerini yerine getirememesi nedeniyle artan endişeler vardı.
22 Kasım’a kadar devam edecek olan bu COP29 tartışmalarının aciliyeti, İspanya, Nepal, ABD gibi pek çok ülkede son aylarda yaşanan ve yıkıcı sonuçlar doğuran sel, yangın, kasırga, kuraklık felaketleri oldu.
Gündem, her ne kadar iklimi korumak için küresel ısınmayı engellemek adına fosil yakıtları azaltıp yenilenebilir doğal enerji kaynaklarına yönelmek olsa da, bu talep ve şartların gelişmekte olan ülkeler tarafından yerine getirilmesi bekleniyor. Başta ABD olmak üzere emperyalist ülkeler en büyük sera gazı salınımı yapan ve bunu kısıtlamaya yanaşmayan ülkelerin başında. Örneğin ABD'nin müstakbel başkanı Donald Trump, petrol üretimini arttırma ve yeni fosil yakıt yatakları arama sözü verdi.
Günümüzde tüm sera gazlarının %70'ine yakınının salınımını yapan ABD, Çin, Fransa, Almanya ve Hindistan gibi ülkelerin çoğu bu konferansa katılmadı.
BM Genel Sekreteri dünya liderlerine iklim finansmanının bir hayır işi değil, bir yatırım olduğunu, iklim eyleminin de isteğe bağlı değil, bir zorunluluk olduğunu söylese de bu, “iklimi koruma” konusunun ikiyüzlülükten başka bir şey olmadığını gözler önüne seriyor.
Konferansta kabul edilen maddelerden biri gereğince, COP29'a katılan ülkeler BM çatısı altında küresel bir karbon ticareti piyasası kuracak, kendi ülkelerinde yeşil kalkınma projelerini finanse etmek için, diğer ülkelere fosil yakıt satacak.
Ev sahibi Azerbaycan da dünyadaki fosil yakıt bağımlısı ekonomilerinden biri. İhracatının %90’ını petrol ve gaz oluşturuyor.
Dünya çapında katıldığı ve düzenlediği çevre eylemleri ile ünlenen Greta Thunberg de İklim Konferansı'na ev sahipliği yapması nedeniyle Tiflis'te Azerbaycan rejimine karşı 11 Kasım günü düzenlenen protesto eylemlerine katıldı.
İnsan Hakları İzleme Derneği’nin de aralarında olduğu 17 uluslararası insan hakları örgütü de ortak açıklama yaparak, Bakü’de bulunan dünya liderlerinin “siyasi nedenlerle hapsedilen kişilerin serbest bırakılmalarını sağlamayı hedeflemesi” gerektiğini söyledi.
Aynı zamanda İsrail ve Filistin halkına yönelik soykırımı da protesto edilerek, “Soykırıma yakıt sağlanmaması” çağrısı da yapıldı.
Birleşmiş Milletler Konferansı (COP), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında düzenlenen en önemli küresel iklim zirvesi.