Maltepe, Küçükyalı'daki deprem toplanma deprem alanı yapılmayarak Tahincioğlu’na peşkeş çekilmesini protesto eden Maltepe halkı, patlayan dinamitler nedeniyle uyku uyuyamadıklarını ve binalarının patlamalar nedeniyle sallandığını belirtti.
İSTANBUL - Maltepe ilçesine bağlı Küçükyalı’daki deprem toplanma alanı olan karayolları arazisinin özelleştirilerek imara açılmasına tepki gösteren mahalle halkı, inşaat alanının önünde toplanarak Valiliğin “ÇED raporuna gerek yoktur” kararını protesto ettiler.
Diren Çınar Platformu’nun çağrısıyla Tahincioğlu İnşaat’a ait Nidapark Küçükyalı Projesinin şantiyesi önünde bir araya gelen Maltepe halkı, “Davamız var! Bizimki bir parça insanlık! Geleceğime beton dökme! Karayolları arazisini ranta teslim etme! Deprem toplanma ve yaşam alanımız olsun” yazılı bir pankart açtılar.
“Çevreye saygılı ol", "AVM’ye hayır", "Gözünüzü beton doyursun", "Yol yeşilken dönün", "Kapitalizme Geçit Yok", "Yeşilime Dokunma" şeklinde çok sayıda dövizin de taşındığı eyleme yaşlı genç birçok kişi katıldı.
Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üye ve temsilcisinin de destek verdiği eylemde deprem toplanma alanlarının imara açılmaması gerektiğine ve inşaat alanında kullanılan dinamitlerin mahalle halkına maddi manevi zararlar verdiğine vurgu yapıldı.
"Sağlıklı Çevre Sağlamak Olan Bakanlık Deprem Toplanma Alanını İmara Açıyor"
Diren Çınar Platformu adına basın açıklamasını Prof. Dr. Lale Afrasyap okudu. Burada açıklama yapmalarının nedeninin, Valiliğin yapmış olduğu ‘ÇED raporuna gerek yoktur’ kararına karşı açtıkları iptal davasında 9. İdare mahkemesinin keşif ve bilirkişi kararı için tayin ettiği bugün yapacakları değerlendirme için olduğunu belirten Afrasyap, görevi temiz ve yaşanabilir, insana ve yaşam hakkına saygılı sağlıklı çevre politikaları üretmek ve uygulanmasını sağlamak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İstanbul’da deprem toplanma alanlarını TOKİ aracılığı ile imara açarak kamu yararı ile bağdaşmayan AVM ve Rezidanslar yapılmasına olanak sağladığına dikkat çekti.
"Maltepe Halkına Yararı Yoktur" Kararına Rağmen İnşaat Ruhsatı Verildi
132 dönümlük karayolları arazisinin özelleştirilerek imara açılmasına karşı açtıkları iptal davasında idare mahkemenin müracaatlarını haklı bularak ‘’Maltepe halkına yararı yoktur‘’ gerekçesiyle imar planı değişikliklerini iptal ettiğini belirten Afrasyap, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çok kısa bir süre içinde imar planlarında minimal değişiklik yaparak yeniden askıya çıkarttığını, üstelik verilen inşaat ruhsatlarının da geçerli olduğunu söylediğini aktardı.
Tahincioğlu İnşaat’ın idareye sunduğu Nidapark Küçükyalı Projesi hakkında İstanbul Valiliği’nin 6 Aralık 2016 da ‘’Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne gerek yoktur” raporu verdiğini söyleyen Afrasyap, şu açıklamalarda bulundu: “Tahincioğlu İnşaat tarafından projede yapılması planlanan brüt inşaat alanı ortalama 641 bin m2 olup, bu alan imar değişikliğini iptalini kazandığımız planda 129 bin metrekare olarak gösterilmiştir. Arada 5 katı oranında fark vardır. Yine planlarda Nidapark Küçükyalı Projesi için öngörülen nüfus 2770 olarak belirtilmiş olmasına karşın, proje tanıtım dosyasında bu rakam 7770 olarak belirtilmiştir. Arada 5000 kişilik fark vardır. İstanbul Valiliği’nin verdiği bu kararın gerekçeleri Çınar Mahallesi Muhtarlığı’na gönderilen raporda belirtilmemiştir.”
"Deprem Alanı İmara Açılıyor, Ağaçlar Kesiliyor"
İnşaat alanındaki çalışmalarda kullanılan dinamitlerin çevre halkının ev ve arabalarında maddi hasarlara yol açarak, mahalle sakinlerinin yaşam güvenliği ve kalitesini yok ettiğinin altını çizen Afrasyap, ayrıca inşaatın yapılması için arazi içinde bulunan yüzlerce ağacın da kesildiğine dikkat çekti. İki yıldır bu alanın yeşil alan ve olası bir depremde toplanma yeri olarak kalması için mücadele ettiklerini belirten Afrasyap, şu şekilde konuştu: “Önünde bulunduğumuz 132 dönümlük karayolları arazisi Deprem Konseyi tarafından 2000 yılında Maltepe ilçesi için Afet Koordinasyon Merkezi ve Deprem Alanı olarak tescil edilmiş olmasına rağmen siyasi irade tarafından özelleştirilerek imara açılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü ‘mahalle nüfusunun tüm ihtiyaçlarını giderecek tarzda her mahalle için bir deprem toplanma alanı olmalıdır’ demektedir. Maltepe ilçemizde 18 mahalle vardır ama 18 deprem toplanma alanı yoktur. Mahallemizde bulunan ve deprem toplanma alanımız olsun dediğimiz karayolları arazisi rant adına imara açılmıştır. Siyasi iktidarın İstanbul’a ihanet ettik demesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ihaneti sürdürmekte, ‘Maltepe halkına yararı yoktur’ hukuk kararını hiçe sayarak aynı özelliklerde tekrar imar planını askıya çıkartmıştır"
"Yaşam Hakkı İçin Mücadelemizi Sürdüreceğiz"
İnsanın en temel hakkı olan ‘’Yaşam Hakkı’’ için sonuna kadar hukuk mücadeleye devam edeceklerni belirten Afrasyap "Bugün yapılan keşif le ilgili davamızı kazanacağımıza inanıyoruz. Tekrar eden plan değişikliğine karşı yine iptal davası açacağız. Rant için Çevreyi, tabiatı, yaşam hakkımızı elimizden almak için gayret eden siyasi iktidara ve aynı vizyona sahip yerel yönetimlerin uygulamalarına karşı geleceğimizi ve çocuklarımızı korumak, hukuksuzlukları belgelemek adına en son noktaya kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.
"Patlayan Dinamitlerden Evler Sallanıyor Mahalle Tehdit Altında"
Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşem Mörey de sürece ilişkin konuştu. Maltepeli kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Mörey, “Mahallede çocukların top oynadığı, mahallenin kadınlarının yürüyüş yapabildiği, güzel günler geçirebileceği cennet gibi bir alanı devlet elimizden aldı ve maalesef milyonlarca dolar parası olanlara sattı. Ben muhtar olarak, bir kadın olarak, bir anne olarak isyan ediyorum. Her tarafımız toz ve pislik içinde kaldı. Sayın bakan duyun sesimizi. İnanın hamilesiyle çocuğuyla yaşlısıyla herkes evinde uyuyamıyor. Bakın Yeşiltepe Sokak, Tahincioğlu inşaatı ile tam burun buruna, sınır sınıra. Rica ediyorum sizden. Sabah ve akşam saatlerinde dinamit patlatılırken gelin de evlerimizin nasıl sallandığını görün. Biz isyan etmeyelim de kim etsin? Maltepe’de kazanılması gereken bir yer burası, zenginlerin olmamalı” dedi.
Eyleme katılan siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri de deprem toplanma alanının imara açılmasını protesto ederek Maltepelilerin mücadelesini desteklediklerini dile getiren konuşmalar yaptılar.
İstanbul Valiliği’ne hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenen Maltepeliler “Gözünüzü beton doyursun” dediler. Eylem “Direne direne kazanacağız, Maltepe yaşam alanına sahip çık, kamusal alanıma dokunma” sloganlarıyla sona erdi.
Fotoğraf:Emre Orman