Kapitalizm içine girdiği krizleri aşmak için, yine inşaattan medet umuyor ve her yeri betona gömmeyi sürdürüyor. TOKİ’ler vb eliyle inşaat ve onu besleyen sektörleri ayakta tutmak, nefes alma fırsatı sağlamak için ardı ardına projeler üretiyor iktidar. Ve doğa-tarih-ekoloji demeden betona boğuyor her yeri.
Kaz Dağları, Hasankeyf, Salda Gölü, Munzur Dağları derken, sırada Kayseri-Antalya Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi var. Elbette toplu ulaşım, demiryolu yahut hızlı tren karşı çıkılacak bir şey değil. Aksine desteklenmesi gerekli. Ancak bu planlanan trenin geçiş güzergahına bakalım:
Antalya, Seydişehir, Konya, Aksaray ve Avanos olmak üzere 5 noktada şantiye kurulacak. Zeminlerde dolgu gerçekleştirilecek. 7 yerde kazı fazlası depolama alanı olacak.
Antalya hattında, tabiat parkı ve tabiat anıtları niteliğindeki Köprülü Kanyon, Beyşehir Gölü, Kurşunlu Şelalesi var. Hattın önemli bölümü Altınbeşik Milli Parkı’ndan geçiyor.
Manavgat ırmağının batısından yukarı çıkan güzergahta, Perge, Aspendos, Erimna antik kentleri ve Üzümdere yaban hayatı koruma sahası bulunuyor.
Antalya limanından başlayan, Batı çevre yolunu takip ederek Düzlerçamı ormanlarının içinden geçerek Bucak-Burdur’a bağlanan hatta Termossos antik kenti ile Düzlerçamı ormanlarında yer alan alageyiklerin anayurdu olan Yaban Hayatı Koruma Sahası var.
Vadilerden viyadükler geçecek. 12 Avrupa ülkesinin toplamındaki endemik türe sahip Toros Dağları da delinecek ve üstünde dinamitler patlatılacak.
Hat, Çubuk Boğazı Koruma alanından Burdur’a açılıyor. Isparta, Sütçüler, Konya, Beyşehir, Meram, Selçuklu ile Aksaray Eskil’e ulaşıyor. Nevşehir’de, Acıgöl, Avanos, Ürgüp ve Kayseri’de, İncesu ile Kocasinan ilçeleri üzerinden geçiyor. Konya Meram gibi Nevşehir, Göreme-Kapadokya da risk altında.
Bu proje, sadece antik kentler, yeşil alanlar, su kaynakları ve yaban hayatına geri dönülmez şekilde zarar vermeyecek, aynı zamanda endemik türleri de yok edecek.
Ve proje için olumlu nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu verildi. Projede 66 tünel, 24 viyadük, 102 üst, 391 alt geçit, 5 istasyon var. 9.7 milyar TL’ye tamamlanacak.
Devlet projeyi “Milyonlarca turist için alternatif sağlanacak, kazanılacak döviz artacak, İç Anadolu da canlandırılacak” diye pazarlıyor. Ancak projenin yapacağı şey doğal varlıkları yok etmek, oteller, konaklama merkezleri ile yeni yatırım ve kar alanları açmak.
Evet, binlerce yıllık Anadolu’nun doğal ve tarihi birikimi, birkaç on yılda yok olacak yapılaşma için yok ediliyor.