Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, 12 Temmuz günü Küçükçekmece Tarihi Köprü üstünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Rüya Kurtuluş bir konuşma yaptı ve “Haklarımızı savunmaya mecburuz. Mart ayından bu yana AKP-MHP iktidarı birçok kanal, katliam projesini hayata geçirmeye çalışıyor. Kanalın Marmara çıkışındayız bugün. Kışın da gelmiştik buraya ve söz vermiştik, yaptırmayacağız diyerek. Biz biliyoruz ki Türkiye’nin dört bir yanında Kanalİstanbul için mücadele edenler var.
Kanal projesiyle tarım alanlarının, su kaynaklarının, tarihi kültürel varlıklarının yok edilmesine, deprem riskinin arttırılmasına, mahallelerimizin ranta açılmasına, yaşadığımız mahallelerden sürülmeye hayır diyoruz” dedi.
“Yalana Talana Kanala Hayır”, “Hukuk Yoksa Mücadele Var”, “Kanala Değil Sağlığa Bütçe” sloganlarının atıldığı eylemde, Fatoş Osmanağaoğlu basın açıklamasını okudu.
“Pantemide biz yaşam mücadelesi verirken onlar rant peşindeydi. Bir yanda yaşamakla mücadele ederken, bir yanda ranta karşı mücadele ettik. Pandemiye IBAN gönderen iktidarla uğraştık. Bize evde kal derken, ihalelere dijital olarak devam ettiler” denilen açıklamada “Hukuk Yoksa Mücadele Var” atıldı.
Açıklamada kenti yok edecek projelere karşı oldukları vurgulanarak, ormana, suya, İstanbul’a dokunma” denildi. “Zengine değil yoksula bütçe sloganları ile kesilen açıklamada üçüncü bölgede binlerce organize sanayi olduğu ve burada çalışanların bölgede yaşadığı tespit edilmiş. İstanbul’un son tarım alanlarını yok edecek olanlar, AVM’ler ve rezidanslar yapacaklar...” dedi.
Bayramtepe Dayanışma Ağından Beyhan Yüce de “Yaşadığımız mahallenin bir yanı duble yol, diğer yanı kanalla çevrili. Daha yakın bir zamanda bazı komşularımızdan evleri boşaltması istendi. Hem evde kal, hem de evden çıkın diyorlar nasıl olacak bu...” dedi.
Konuşmaların ardından eylemin ikinci aşamasına geçildi.
Birçok siyasi hareket ve dayanışma ağlarının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte İTK'lı işçiler de yerini aldı.
Kitle halinde tarihi köprüden Mustafa Kemal Marmaray İstasyonu’na yürünmeye başlandı.
Kanarya Mahallesi sahil bölgesinde yapılan forumda, pandemi süreci içerisinde mücadele yol ve yöntem önerileri tartışıldı. Yürüyüşe devam edilerek Yarımburgaz Mahallesi sakinleri ile buluşuldu. Onlarla da Kanal İstanbul güzergahının mahalleye etkileri ve Küçükçekmece tarihi ve tarım alanlarının nasıl yok edileceği ve oralarda yaşayan insanların da nasıl sürgün edileceği üzerine sohbet edildi. Ardından bildiri dağıtımları yapılarak tekrar yürüyüşe geçildi.
Paleolitik Çağ kalıntılarının olduğu, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan ve doğal sit alanı olan Yarımburgaz Mağaralarına gidildi. Mağara ve bölgedeki tarihi doku üzerine yapılan sohbetlerin ardından, Devrimci Öğrenci Birliği ve İTK gibi örgütlerin de destek verdiği eylem çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdirildi.