Derinliği 5 metreden 2 metreye düşen Ladik Gölü bataklığa dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Samsun’a bağlı Ladik ilçe merkezinden yaklaşık 12 kilometre uzaklıktaki Ladik Gölü’ndeki yüzen adalar karaya oturdu.

Gölde su seviyesi 2 metreye kadar düştü. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, "Süreç bu şekilde devam ederse 'Ladik Gölü' bataklık olma yolunda" diyerek uyarıda bulundu.

Ladik Gölü’nün 1960'lı yıllarda baraj gölü haline getirilmeden önce su seviyesinin yaklaşık 5 metre civarında olduğu ancak baraj gölü oluşturulduktan sonra gerek çevredeki erozyon faaliyetleri gerekse göl içerisindeki bitki tortuların, gölün derinliğini düşürerek gölet seviyesine yaklaştırdığı belirtildi.

 

"Kuş Türleri İçin Özel Bir Barınaktı"

Gölün sembolleri olan yüzen adaların artık zeminle birleşmiş durumda olduğunu aktaran Prof. Dr. Nazmi Polat,  "Süreç bu şeklide devam ederse ‘Ladik Gölü’ bataklık olma yolunda. Yüzen adalar özellikle kuş varlığı açısından çok büyük önem arz ediyordu. Çünkü yüzen adalar insan etkisinden uzak kaldığı için özellikle yuva yapıp üremek için o bölgeye gelen yerli ve göçmen kuş türleri için çok güzel bir barınaktı.

 

"Yüzen Adaların Eski Konumuna Gelmesi Çok Zor"

Maalesef yüzen adaların geçtiğimiz yıllarda tabanla buluşmasını görüyorduk. Ancak bu yıl kıyıya vurduğunu gözlemledik. Kıyıya gelen yüzen adaların tekrar yüzen ada konumuna gelmesi çok zor. Bu şu anlama geliyor; artık o yüzen adalarda kuşlar yuva yapmayacak. Yüzen adalar ayrıca sucul canlılar için de barınak ve üreme alanıydı" dedi.

 

"Bir Sonraki Adım Bataklık!"

Yüzen adaların kıyı ile birleşmesinin göldeki su derinliğinin çok aşağılara indiğinin göstergesi olduğuna işaret eden Polat, "Geçen yıl gölden çekilen sular ile gölün en derin yerinin 80 santimetre düştüğünü gözlemlemiştik. Bu süreç bu şekilde devam ederse yaklaşık 5 buçuk metre derinliğindeki bir göl 80 santimetrelere düşer ise bu gölün artık göl statüsünden gölete dönüştüğünün göstergesidir. Göletten bir sonraki adım da bataklıktır. Bataklığın da maalesef geri dönüşümü olmadığı için göl yok olma çizgisine geliyor demektir" dedi.

 

"Ladik Gölü Çöle Dönüşür"

Eğer su rejimini kontrol altına alınamazsa göldeki su derinliğinin suyun en az olduğu dönemde 2,5 metrenin altına düşerse çok hızlı bir şekilde gölün yok etmeye doğru gideceğine dikkat çeken Polat, Biyolojik yaşam açısından da su kalitesi ve su seviyesi düştükçe göl değil çöl haline dönüşür demektir. Şu anda gölün su derinliği 2 metre civarında ancak oradaki balıkçıların ifade ettiklerine göre su çekilmeye 10 gündür başlanmış durumda. Önümüzdeki 40 gün bu şekilde devam eder ise maalesef Ladik Gölü’ndeki su seviyesi çok daha aşağılara düşebilir. Göllerde doğal seyir yok olmaya doğrudur. Ancak bu birkaç asır, birkaç bin yıl sürer, ama biz bir insan ömründe Ladik Gölü’nün maalesef bataklığa dönüştüğünü göreceğiz" diye konuştu.

 

"Yüzen Adalar Kıyının Parçası Haline Geldi"

Bir yüzen adayı oluşturmanın parayla çok kolay bir iş olmadığını kaydeden Prof. Dr. Polat, "Ancak kaybetmek çok kolay oluyor. Yüzen adanın altındaki suyu çekerseniz, yüzen adalar ya taban suyuyla ya taban ile ya da kıyı ile birleşir. Taban ile birleştiğinde geçtiğimiz yıllarda daha sonra suların artması ile paralel olarak tekrar yüzer ada konumuna geldiğini görüp sevinmiştik. Çünkü kuş varlığı açısından çok önemliydi" dedi.

Ama bu sene yüzen adaların kıyı ile birleşmiş olduğunu ve bu nedenle çok endişelendiklerini ifade eden Polat, bu yüzen adaların su rejimine bağlı olarak tekrar yüzen ada konumuna gelmesinin kolay olmayacağını, mümkün olmayacağını düşündüğünü söyledi.

 

"Kuş Yuvalarının Yerinde İnekler Otluyor!"

Ladik Gölü'ndeki yüzen adaların kıyının bir parçası konumunu geldiklerini aktaran Polat, "Hatta son yaptığımız gözlemlemede yüzen adaların üstünde eskiden kuş yuvaları olurdu şimdi ise inekler otluyordu" dedi.