Son üç haftadır, on binlerce Panamalı, geçim krizini ve yoksullar için hükümet desteği eksikliğini protesto etmek için eylemlerini sürdürüyor.
Laurentino Cortizo hükümeti ise bu kitlesel protestoları bastırmak amacıyla şiddetli baskıya başvuruyor. Protestoları örgütleyenler hükümeti diyaloga girmeye ve talep listelerini ele almaya çağırırken, hükümet bunu reddetmeye devam ediyor.
1 Temmuz'dan beri Panama genelinde seferber olan çeşitli halk hareketlerinin ve sosyal örgütlerin temsilcileri (Life United for Life Alliance'ın liderleri, Veraguas'tan Ulusal Örgütlü Halkın Hakları İttifakı'nın (ANADEPO) ve Ngäbe Buglé bölgesindeki Yerli örgütlerin liderleri), ulusal hükümetle ortak müzakere masasına katılmak üzere 19 Temmuz Salı günü Penonomé şehrine geldi. Ancak Başkan Laurentino Cortizo hükümeti Veraguas eyaletindeki eyleme şiddetle saldırdığı haberi gelince müzakere sürecini başlamadan askıya aldılar ve “baskı ile mücadele eden insanların diyalog kuramayacağını” duyurdular.
Inter-Amerikan otoyolunu kapatan kitleye saldıran güvenlik güçleri, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, biber gazı ve pelet kullanarak otoyolu zorla boşalttı. Çok sayıda kişi yaralandı, en az yedi kişi tutuklandı. Ancak saatler içinde dayanışmaya gelen daha kalabalık bir kitle ile yol yeniden kapatıldı. Panama Yerli Halkları Ulusal Koordinatörü (COONAPIP) de, Veraguas'taki bastırılan protestocularla dayanışma içinde, müzakerelerin yeniden başlayacağı Çarşamba sabahından başlayarak, Amerikalar arası otoyolun çeşitli noktalarda süresiz olarak kapatılması için çağrı yaptı.
Panama genelinde yolları bloke etmiş olan eylemciler, gıda ürünlerinin ve yakıtın ülke genelindeki dolaşımına izin verecek insani koridor açıldığını da duyurdular.
20 Temmuz Çarşamba günü, Yerli Halkların Ulusal Koordinatörü, Cortizo yönetiminin arazi tapu sürecini garanti etmesini talep etmek için ulusal greve katıldı. Yerli topluluklar, "Topraklarımız satılık değil, topraklarımız korunuyor" sloganları atarak Bayano Gölü üzerindeki köprüyü kapattı.
Ve 2 gün gıda ve diğer ürünlerle dolu yüzlerce kamyon Inter-Amerikan otoyolunda mahsur kaldı.
Diğer Orta Amerika ülkelerinden gelen en az üç düzine kargo kamyonu da Çarşamba gecesinden bu yana Panama Şehri'ne yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Veraguas eyaletinin başkenti Santiago yakınlarında mahsur kaldı.
Eylemcilerin hükümete sunduğu 32 talep arasında; akaryakıt ve temel mal fiyatlarının düşürülmesi ve dondurulması, maaş ve emekli maaşlarında genel bir artış, ilaç fiyatlarının dondurulması ve arz eksikliğinin giderilmesi, kamu eğitim ve sağlık sektörleri için daha büyük bütçe, eğitim ve sağlık sektörlerinde daha iyi çalışma koşulları var. Bunun yanı sıra sağlık sektörleri, okulların, hastanelerin, yolların ve diğer kamu altyapısının onarımı, yolsuzlukla mücadele önlemleri, dört ikili ABD-Panama askeri üssünün reddedilmesi, Yerli toplulukları destekleme ve özerkliklerine saygı gösterilmesini sağlama politikaları, kemer sıkma önlemlerinin geri alınması diğerlerinin yanı sıra devlet işgücünün %10 oranında azaltılması ve kamu sektörü çalışanları için gönüllü emeklilik programı da talepler arasında.