30 Ekim Pazar günü, Hindistan'ın kuzeyindeki Haryana Eyaleti hükümeti, aylardır maaşlarının ödenmemesi nedeniyle 11 gün boyunca grevde olan 40 bin temizlik işçisinin taleplerini kabul etti.
Haryana'daki Nagarpalika Karmchari Sangh başkanı Naresh Kumar Shastri'ye göre, Eyalet hükümeti temizlik işçilerinin taleplerini çözmek yerine “grevi sabote etmek için güç ve kötü araçlar” kullandı.
Hindistan Sendikalar Merkezi (CITU) bayrağı altında kampanya yürüten sendika liderleri, başlangıçta 19 Ekim'den itibaren iki günlük bir grev çağrısında bulunmuştu. Ancak, işçilerin talepleri karşılanmadığı için grev 11 gün boyunca devam etti.
İşçiler sözleşmeli sisteme son verilerek işlerinin düzenlenmesini, risk ödeneği ödenmesini ve güvenlik ekipmanlarının sağlanmasını da talep ediyorlardı.
Protestolara itfaiyeciler de destek verdiği için yetkililer endişeliydi. Çeşitli şehirlerde artan çöp yığınlarından etkilenen yerel halk da işçilerin sorunlarının çözülmesi için yetkililere baskı uyguluyordu.
Sendika lideri Ramesh Attri'ye göre, 11 belediye şirketi, 57 belediye komitesi ve 22 belediye meclisinin yaklaşık 40.000 çalışanı greve gitti. Sendika liderleri grevin talepleri çözülene kadar devam edeceği konusunda uyarmıştı.
Temizlik İşçileri Sendikası başkan yardımcısı Sunita, “Devlet yetkilileri eşit işe eşit ücret sağlamalı ve bize düzenli işler sağlamalı, yoksa evlerin önüne çöp atmaya başlayacağız” derken, Sonipat ilçesinin Safai Karamchari Sendikası başkanı Beermati, yetkililerin taleplerini görmezden gelmeye devam etmeleri halinde iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderlerinin evlerinin yakınlarına çöp dökmeye başlayacakları konusunda tehdit etti.
Başbakan Manohar Lal Khattar, temizlik işçilerini Diwali Festivali öncesinde temizlik çalışmasına devam etmeye çağırmıştı, işçiler buna bir protesto yürüyüşü ile karşılık verdi. İşçilerin talepleri sonunda kabul edildi.