Antakya’da 23. Evvel Temmuz Festivali, 9 Temmuz Pazar, festivalin üçüncü gününde saat 16:00’da Palmira Kafe’de Bülent Bilmez, Seda Altuğ ve Selin Bulgaç’ın “Tarihsel Arka Planı ile Çoğul Hatay Gerçekliği” başlıklı paneli ile devam etti.
Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi olan Bülent Bilmez çoğunluk ve çoğulculuk kavramları üzerinden ulus-devletlerin farklı azınlıklar üzerindeki hakimiyet ve iktidar kurma biçimlerini tartıştı.
Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyen Seda Altuğ Cumhuriyetin ilanından İskenderun Sancağının Türkiye’ye verildiği 1939 yılına kadar gelişen süreci, o topraklarda yaşayan azınlık halklara yönelik geliştirilen asimilasyon politikalarını anlattı. İskenderun Sancağına bağlı Antakya, İskenderun ve Kırıkhan’ın demografik yapısından bahsetti. Bu bölgede yaşayan Arap Alevi, Arap Hristiyan ve Ermeni halkların zaman içinde nasıl devlet tarafından yerlerinden edildiğinden, özellikle 1936-1939 yılları arasında yerel birçok gazete üzerinden devletin Arap Alevileri Eti Türkleri olarak lanse ettiği haberlerden, akademik çalışmalardan, dernek faaliyetlerinden bahsetti.
Son olarak Antakya Armutlu Mahallesinde yaşayan genç nüfusun politik eğilimlerini konu alan tezini hazırlarken topladığı verileri aktarmakla söze başlayan akademisyen Selin Burgaç, Antakya halkının güncel belleği ile ilgili konuştu. Asimilasyon tarihinin bilinçlerde hala canlı olduğundan bahseden Burgaç, özellikle gençlerin bu konudaki bilincinin yüksek olduğunu vurguladı.
Sunumların ardından birkaç dinleyenin katkıları ve soruları ardından oturum sona erdi.