Irak'ta alışveriş merkezi ve hastane inşaatı yapımında çalışmak üzere Türkiye'den giden inşaat işçileri Koronovirüs salgını nedeniyle giriş çıkışların yasaklanması ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle mahsur kaldı ve Türkiye'ye dönebilmek için yetkililerden yardım istiyor.
Irak'ta alışveriş merkezi ve hastane yapımı inşaatında çalışan işçiler dünyaya yayılan koronovirüs salgını nedeniyle çalıştıkları şantiyede mahsur kaldıklarını ve sağlıklarının risk altında olduğunu belirterek Türkiye'ye dönmek için yetkililerden ve basın emekçilerinden seslerinin duyurulması için yardım istiyor.
Irak'ta Kerbela'da Cihan Cem İnşaat Şirketi aracılığıyla alışveriş merkezi ve hastane yapımında çalışan inşaat işçileri Irak'ta salgın nedeniyle uygulanan ülkeye giriş çıkışların yasaklanması nedeniyle Türkiye'ye dönemiyor.
1 Mart itibariyle başlayan sokağa çıkma yasağı nedeniyle şantiyeden de çıkamadıklarını söyleyen işçiler, "Burada mahsur kaldık. 1 Mart itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şantiyeden de ayrılamıyoruz. Firma elinden geldiğince ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyor. Ama salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı var. Her yer kapalı, yiyecek sıkıntısı yaşamaya başladık. Sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gittiğimizde gerekli sağlık hizmeti alamıyoruz. Bir ağrı kesici yazdırmak bile sıkıntı haline geldi" diyerek seslerinin duyurulmasını istiyor.
Irak'ta Kerbela şehrindeki şantiyede telefonla ulaştığımız Yaşar Çevrim, "Şantiyede 20 işçi mahsur kaldık. 1 Mart'ta geçici olarak sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Şimdi bu süre daha da uzatıldı ve ne kadar süreceğini bilemiyoruz" dedi.
Cihan Cem firması yetkililerinin, işçilerin ülkelerine dönebilmek için gerekli başvuruları yaptığını fakat bir sonuç alamadıklarını belirten Çevrim "Konsolosluğa da gittik fakat bize 'Türkiye'den Dışişleri Bakanlığı tarafından bize bir talimat gelmedikçe herhangi bir işlem yapamıyoruz' yanıtı verdiler. Biz şantiyeden ayrılamıyoruz. Şantiyeler zaten sağlıksız ortamlar, her yer kapalı olduğu için şartlar daha da kötü hale geldi. Hastaneye gittiğimizde sağlık hizmeti alamıyoruz. Çünkü zaten Irak'ta hastaneler yetersiz, kendi halkına bile gerekli hizmeti sağlayamaz duruma geldi. Bir ağrı kesici dahi yazdıramıyoruz" diyerek yaşadıkarı durumun acileyitini ifade etti.
Kerbela'daki şantiyede 20 işçinin ihtiyaçlarını karşılamak için firmanın elden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını ve Türkiye'ye dönebilmek için de çaba harcadığını belirten Yaşar Çevrim, "Sadece buradaki 20 arkadaş değiliz, Irak'ta bizim gibi yüzlerce işçi mahsur kalmış durumda. Biz 20 günü aşkındır şantiyeden dışarı dahi çıkamıyoruz. Bize ulaşan ve Türkiye'ye dönmek için çabalayan ama sonuç alamadığını söyleyen 150'yi aşkın işçi var Irak'ta. Bize ulaşan ve şantiyede mahsur kaldığını, Türkiye'ye gidebilmek için yaptığı başvurulardan sonuç alamadığını belirten yaklaşık 150 kişinin isimleri var elimizde. Türkiye'den Dışışleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve diğer tüm yetkililerin bir an önce harekete geçmesini ve evlerimize dönmemizi sağlamalarını istiyoruz" dedi.
"Salgın ve şantiyedeki şartlar nedeniyle sağlığımız risk altında. Ailelerimiz merak ediyor. Buradan iletişimi de ancak internet üzerinden kısıtlı olarak sağlayabiliyoruz" diyen Yaşar çevrim ve diğer inşaat işçileri, basın emekçilerinden ve emek dostlarından da seslerini duyurmalarını isteyerek, "Bizim sesimizi duyurmanızı ve bir an önce sağlıkla evlerimize dönmemize yardımcı olmanızı bekliyoruz" dedi.
Kaynak: @ITK_IsciTmsKons