15 Aralık 2018 Aralık günü Adana İnşaat Mühendisleri Odası'nda "50. YILINDA DÖBLÜLER BULUŞUYOR!" etkinliği gerçekleşti. Türkiye'nin birçok ilinden devrimci öğrencilerin katıldığı etkinlik saygı duruşu ile başladı.
Ardından ilk olarak açılış konuşması yapıldı. Açılış konuşmasında, 2018 yılının genel bir değerlendirilmesi yapıldı. Değerlendirmede işçi eylemlerinden, OHAL ve KHK'lerden, son dönemde gündemde olan Fransa'daki sarı yeleklilerin eylemlerinden, Afrin işgalinden ve buna karşı devrimci güçlerin gerçekleştirdiği pratiklerden, ekonomik ve siyasal krizin gençleri, işçileri devrimci mücadeleye ittiğinden bahsedildi. Aynı zamanda 2018 yılının DÖB'ün öğrenci gençlik içerisinde faaliyetlerinin daha da yoğunlaştırdığı bir dönem olduğu belirtildi.
Mart ayında gerçekleşen gençlik buluşmasına, Mayıs ayında ODTÜ'de gerçekleşen devrim yürüyüşü, İzmir'de gerçekleşen Karaburun Bilim Kongresi'ne merkezi olarak katıldığımız vurgulandı. Açılış konuşması sonrasında 68'den bugüne gençliği ele alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminden sonra panel bölümüne geçildi.
Panel bölümünde 68'den 71devrimci kopuşuna ve 71 devrimci kopuşundan günümüze genel bir değerlendirilme yapıldı. 68'den 71 devrimci kopuşuna kadarki süreci inceleyen panelist, 68'de dünyadaki ve yaşadığımız coğrafyadaki öğrenci gençlik hareketini ele aldı. O dönemdeki devrimci önderlerden Denizlerin, Sinanların, Taylanların, Mahirlerin, İbrahimlerin mücadele anlayışlarına, dönemin ruhuna, gerçekleşen eylemselliklere dikkat çekti. ODTÜ'de DÖB'ün kuruluş süreci ile THKO'un kuruluşunu anlatarak konuşmasını sonlandırdı.
İkinci panelistin konuşmasında ise 68 ile başlayıp 71 kopuşu ile devam eden ve günümüze kadar gelen dönem aktarıldı.68'de yükselen işçi ve öğrenci gençlik hareketlerinin 71 çıkışı ile reformizmden ve yasallıktan kopuşu, zora dayalı mücadelenin öneminden bahsedildi.
71 devrimci çıkışının Türkiye ve Kürdistan birleşik devrimi açısından bir milat olduğunu, bu çıkışla birlikte zora dayalı devrim fikrinin yayılmaya ve emekçi kitlelerde, ezilen halklarda karşılık bulmaya başladığını belirtti.
Ardından 71-80 sürecindeki sert sınıf savaşımları, 80 darbesi ile faşizmin kurumsallaşması konuşuldu. 21. yy ile birlikte proletaryanın eylemlerinin, devrimci mücadelesinin her yerde yükselişte olduğunu belirterek 2000-2018 arasında yaşanan sosyal ayaklanmalardan bahsetti. Ayaklanmalara gebe olan Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında bugün dinci-faşizmin büyük bir ekonomik krizin içinde olduğunu ve halkaların devrime yürümesini engellemeye çalıştığını söyledi. Ancak bugün devrimci cüret ve pratiğin hala şehirde, fabrikada, okullarda sürdürüldüğünün önemine vurgu yaptı.
Panel konuşmalarının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Panelistlere katılımcılar tarafından "Türkiye ve Kürdistan'daki devrim sürecinde siyasetlerle kurulacak birliktelik ve üslup” konusunda, “devrim sürecindeki ittifaklar sorunu” hakkında sorular soruldu. Sorular panelistler tarafından cevaplandıktan sonra kısa bir ara verilerek serbest kürsüye geçildi.
Serbest kürsüde ilk olarak şair dostumuz Ruhan Mavruk söz alarak, "Cumartesi Anneleri Denizi" adlı şiirini okudu.
Geçmişten bugüne devrimciliğinden hiç taviz vermeyen, 68 kuşağını bizzat yaşayan canlı tanıklardan biri olan İbrahim Çenet de aramızdaydı ve anılarıyla serbest kürsüyü canlandırdı.
Etkinlik devrimci öğrencilerin yaptığı şiir dinletisi ile devam etti. "Şimdi Denizleşme Zamanı!" diyerek sonlandırılan şiir dinletisi büyük bir beğeni topladı. Sonrasında ise marşlar, türküler ve halaylarla coşkulu bir biçimde sonlandırıldı.
Biz Devrimci Öğrenci Birliği olarak çalışmalarımızı yürütürken birçok defa gözaltına alındık, tutuklandık, fakat faşizmin tüm baskılarına rağmen yılmadık, örgütlendik ve güçlendik. Gün "Şimdi Devrim Zamanı!", "Politik Özgürlük Kazanılmadan, Akademik Özgürlük Kazanılamaz!", "Yaşasın Devrim, Yaşasın Sosyalizm!" sloganlarıyla çalışmalarımıza devam etme, çalışmalarımızı büyütme ve göğün fethine hazırlanma günüdür!
68'Den Bugüne, Gezi'den Fransa'ya DÖB Ezilen Halkların Yanında!
DÖB'ün 50. Yılında Devrim Saflarına!
Yaşasın Devrimci Öğrenci Birliği!