“Gazetecilik Suç Değildir”

DİSK Basın-İş, Yeni Yaşam gazetesinin ekim ayında beş sayısı hakkında toplatma karara verilmesi, Batman’da bir gazete dağıtımcısının silah çekilerek gözaltına alınmaya çalışılması ve gazeteci Furkan Karabay’ın yaptığı haberler nedeniyle tutuklanmasına karşı eylem yaptı.

Yeni Yaşam gazetesinin ekim ayında beş sayısı hakkında toplatma karara verilmesi, Batman’da bir gazete dağıtımcısının silah çekilerek gözaltına alınmaya çalışılması ve gazeteci Furkan Karabay’ın yaptığı haberler nedeniyle tutuklanmasına karşı DİSK Basın-İş öncülüğünde eylemdeydi. Tünel Meydanı’nda yapılan eyleme gazetecilerin yanı sıra milletvekilleri, insan hakları savunucuları ve sendika temsilcileri de katıldı. Eylemde tutuklanan gazeteci Furkan Karabay’ın fotoğrafları ve Yeni Yaşam Gazetesi de taşındı.

Yapılan açıklamada iktidarın “yumuşama” ve “barış” söylemlerine rağmen sahada görevini yapan gazetecilere baskıların arttığına dikkat çekildi.

Sadece ekim ayında, en az 9 gazetecinin haber takibi sırasında engellenerek, polisin şiddeti ve tehdidi ile karşı karşıya kaldığı belirtilerek "Adliye koridorlarındaki gazetecilerin mesaileri, Ekim ayında da yoğun bir şekilde sürdü. 39 dosyada 104 gazetecinin yargılandığı bu davalar sonucu, 11 gazeteciye 19 yıl 8 ay 13 gün hapis cezası verildi. 7 gazeteciye soruşturma açılırken, 6 gazeteci hakkında ise dava açıldı" denildi.

Açık Radyo, uzun yıllar RTÜK’ün para cezaları ile yüz yüze kaldığı ve RTÜK, son olarak Açık Radyo’nun karasal yayın lisansının iptal edidiği hatırlatılan açıklamada, haber verme ve yorumlarla değer yargısı yaratmanın basının görevleri olduğunu belirterek “Gazetecilik suç değildir” denildi.

Tüm baskılara rağmen mesleklerini yapmaya devam edeceklerini vurguladı gazeteciler açıklamanın ardından gazete dağıtımcılarının gördüğü baskılara karşı Yeni Yaşam Gazetesi’nin son sayısı dağıtılmak istendi.

Polis keyfi biçimde dağıtımı engelledi. Milletvekilleri açıklamanın ardından gazetelerle İstiklal Caddesi’nde gazete dağıtırken gazetecilerin ve eyleme gelenlerin onlara katılmasına polis engel oldu.

İstiklal Caddesinde dağıtım yapmaları engellenenler Tünel’den Şişhane Meydanı’na kadar ellerinde gazetelerle yürüdü. Şişhane Meydanı’nda yapılan açıklamada gazete dağıtımının da suç olmadığını, dağıtımcılara yönelik baskıların hukuksuz olduğu belirtildi.