Dünyayı kasıp kavuran Corona pandemisi, en çok hapisaneleri etkiliyor. Pek çok devlet, cezaevlerinde önlem adı altında tutsakların en temel haklarını kısıtlama yoluna gidiyor, temizlik ve görüş haklarını gasp ediyor.
Devrimci Hukukçular “Virüs tüm dünyaya yayılmışken, tutsakların yaşam hakkı, ikincil plana itilmemeli, yaşamları değersizleştirilmemelidir. Başta siyasi tutsaklar olmak üzere; hapishanelerde tutulan bütün tutuklu ve hükümlülerin ayrımsız bir biçimde salıverilmesi gerekmektedir” açıklaması yaparken, Barolar ve ÇHD de ayrımsız bir şekilde tutsaklara özgürlük ve infaz ertelemesi istedi.
Bugün de #İnfazDüzenlemesindeEşitlik denilerek sosyal medyada çağrılar yapıldı.
Dünyada ve Türkiye’de hapisanelerin Corona’dan nasıl etkilendiğine bakacak olursak:
-Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler için acil önlem alınması çağrıları yapıldığı bir süreçte; Eskişehir Ceza İnfaz Kurumunda çalıştığı iddia edilen doktorun karantinaya alındığı haberi geldi. Bilgi almak için cezaevi önüne giden aileler jandarma ve polis ekipleri tarafından engellendi.
Aileler ayrıca, Eskişehir CİK’te tutsakların temizlik ve hijyen ürünlerine erişemediklerini söylüyor
-Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde kalan siyasi tutsaklar aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, hapishane yönetiminin kendi paraları ile dahi temizlik malzemeleri almalarına izin vermediğini, yemeklerin de daha kötü gelmeye başladığını anlatıyor.
-Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’nde de tutukluların ilaçlarına el konulduğu ve doktora görünmelerine izin verilmediği için 3 tutuklunun dönüşümlü açlık grevine başladığı öğrenildi.
-Brezilya'da Sao Paulo eyaletinde yaklaşık 1.350 tutsak hapisaneden kaçtı, kalanlar ise isyanı sürdürüyor. İsyanın sebebi covid-19 virüsü nedeni ile ziyaretlerin ve pek çok hakkın kısıtlanması idi. Sao Paulo’da 3 cezaevinde çıkan isyanda hükümlüler ve gardiyanlar arasında çıkan çatışmaların ardından firarlar başladı. Mongagua’daki hapisanede isyan hala sürüyor ve 8 muhafız esir durumda.
-İran’da ise 85.000’den fazla tutsağı serbest bıraktığını, ayrıca hapishanelerde salgına karşı önlem aldıklarını açıkladı. Bu rakam, İran hapisanelerindeki nüfusun yarısı. 5 yıldan az ceza alanlar serbest kalırken, hükümet karşıtı protesto gösterilerine katılanlar buna dahil değil.