Sudan’da 30 yıllık Ömer El Beşir rejimi 11 Nisan günü devrildi. Binlerce kişi sokaklarda gerici iktidarı devirmiş olsa da evlerine dönmedi.
İktidarı halka kaptırma kaygısı ile apar topar diktatörü koltuğundan indiren ordu, iktidara el koyduğunu açıklayarak sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Ancak yine de insanlar sokakları boşaltmadı.
Sudan Devrimi’ne simge isim, pek çok devrimde olduğu gibi, öne çıkan bir kadın oldu. Tüm dünya sosyal medya hesaplarından yayılan videolarda, 22 yaşındaki mimarlık öğrencisi genç bir kadını izledi. Beyazlar içindeki Alaa Salah, binlerce kişiye ritmik bir şekilde slogan attırıyor, halk da onu “Suwra, Suwra” (Devrim, Devrim) diyerek cevaplıyor. Sudan halkı Alaa Salah’ı Somali’de İtalyan sömürgecilere karşı Suwa İsyanı’nda gösterilerde öldürülen kadın isyancı Hawa Taako’ya benzetiyor.
İktidar yıkılsa dahi henüz devrim sona ermedi.
Savunma Bakanı Awad Muhammed Ahmed İbn Auf, 11 Nisan Perşembe akşamı yaptığı açıklamayla, seçimlere kadar iki yıl boyunca askeri bir konseyi ülkeyi yöneteceğini duyurmuştu.
13 Nisan günü başkent Hartum’da sokağa çıkma yasağına rağmen, binlerce kişi Savunma Bakanlığı önünde bir araya gelerek, sivil bir hükümetin kurulmasını ve ordunun halkın yanında yer almasını istedi.
Kitlesel eylemlerin sürmesi üzerine Askeri Geçiş Hükümeti sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Sokakları boşaltmayan halk ise ordunun yönetimden çekilmesini istiyor. Hareketi organize eden “Özgürlük ve Değişim İttifakı”, “Taleplerimiz kabul edilene kadar oturma eylemine devam edeceğiz” diyor. Askeri Konseyi derhal iktidarı sivil hükümete devretmeye çağırarak “Ömer El Beşir ve istihbarat örgütü NISS’in tüm yöneticilerini yargılamasını; Darvur bölgesi, Nuba ve Mavi Nil dağlarında işlenen soykırım ve insanlığa karşı suçlara katılanların da yargılanmasını” talep ediyor.
İttifak önderliğindeki halk, bugüne kadar askeri karargah önünden ayrılmadı.