Güney Kore'nin ABD’den F-35 uçakları almasına resmi açıklama yayınlayarak tepki gösteren KDHC, bu uçaklara karşı özel silahlar geliştireceklerini deklare etti.

Kim Jong Un, 23 Temmuz günü yeni inşaa edilen ve Doğu Denizi'nde hizmet verecek olan bir denizaltıyı inceledi. 25 Temmuz günü sabaha karşı da kısa menzilli füze denemesi yaptı. Kuzey Kore'nin doğu kıyısındaki Wonsan bölgesinden ateşlenen füzelerin yaklaşık 430 kilometrelik bir yol kat ederek Japon Denizi olarak da bilinen Doğu Denizi'ne ulaştığı bildirildi.

Sosyalist Kore'nin tüm uyarılarına rağmen en son teknoloji saldırı silahları alan, askeri tatbikatlar yapan Güney Kore’nin savaş kışkırtmalarına cevap olarak yeni taktik silahlarının denemesini bizzat Kim Jong Un yönetti.

KDHC'nin resmi haber ajansı KCNA, 31 Temmuz günü yeni çoklu roket fırlatma sistemi ile füze denemesi yaptıklarını açıkladı. Bu ilk denemenin ardından 2 Ağustos sabahı çoklu ve büyük kalibreli kısa menzilli yeni roketleri yeniden denedi.

Almanya, Fransa ve Büyük Britanya da BM Güvenlik Konseyi toplantısında KDHC’nin “savaş kışkırtıcılığına karşı” ABD ile müzakereleri ciddiye alması çağrısı yaptı; uluslararası yaptırımların kesin sonuç alınana kadar sürdürülmesini istedi.

BMGK 2006 yılından bu yana Kuzey Kore’ye yönelik çok sayıda tasarıyı kabul etmiş ve bu ülkeye yönelik yaptırımları aşamalı olarak sertleştirmişti. Bu kapsamda Kuzey Kore’ye yapılan kömür, demir cevheri, bakır, tekstil ile bazı deniz ürünleri ihracatı yasaklanırken, brüt petrol ile rafine petrol ürünlerinin ihracatı da sınırlandırılmıştı.

Sosyalist Kore’nin “saldırganlığı” eleştirilirken, 5 Ağustos günü Güney Kore ve ABD ortak tatbikat yaptı. Tatbikatın senaryosu KDHC’yi hedef alıyor.

Ağustos’un ilk günlerinde Güney Kore Deniz Kuvvetleri ve ABD 7. Filo’su Guam sularında denizaltı tatbikatı düzenlemişti. Haziran ayında da Güney Kore Amerikan Askeri Birlikleri ile KDHC’yi tehdit eden bir sızma tatbikatı yürütülmüştü.

Bu gelişmeler üzerine KDHC “Barış ve Savaş Tatbikatları Hiçbir Zaman Birlikte Yürümez” diye açıklama yaptı.

KCNA da değerlendirmesinde “Bu tehlikeli, düşmanca harekatlar Kore Yarımadası’nda oluşturulan barış eğilimine karşıtlık teşkil etmektedir. (…) Güney Kore’nin mevcut ‘hükümet’i kamuoyu önünde ‘Barış için el sıkışma’ organize ederken, perde arkasında, gizli kapaklı biçimde soydaşlarının aleyhine yabancılarla birlik olup askeri tatbikatlar düzenliyor. (…) Barış ile savaş talimleri; ikili ilişkilerin gelişimi ile düşmanca savaş harekatları bir arada süremezler. (…) Güney Kore yetkilileri bu pervasız, yıkıcı eylemleri sona erdirmeli ve en kısa zamanda rasyonel duruşlarına geri dönmelidir” dedi.

Ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 6 Ağustos sabahı taktik silah denemesi yaptı.

KDHC, sosyalist ülkelerinin emperyalistlerin oyunlarına gelmeyeceklerini, baskılara ve tehditlere boyun eğmeyeceklerini bir kez daha dosta ve düşmana göstermeye devam ediyor.

 

Bir Not: “Diktatörlükle” yönetildiği iddia edilen KDHC’de 21 Temmuz günü yerel seçimler yapıldı. Yerel halk meclisleri genel, eşit, doğrudan ve gizli oylar temelinde seçilen milletvekillerinden oluşuyor.