Fransa’da 5 Aralık günü başlayan grev ve protesto eylemlerinin odağı genişledi. İnsanların talepleri artık sadece emeklilik reformu ile ilgili değil, sosyal reformla da ilgili. Ve çalışma koşullarının gittikçe kötüye gitmesine karşı bir mücadeleye dönüştü.
Fransız işçi ve emekçileri 17 Aralık Salı günü (yarın) daha büyük eylem ve gösteriler planlıyor. Demiryolu işçileri, öğrenciler, kamu emekçileri, sağlık çalışanları, avukatlar, hakimler ve öğretmenlerin eylemlere katılmaları bekleniyor. Grev ve eylemlerin de hafta başına kadar sürmesi planlanıyor.
Bir sağlık emekçisi bu yıl sağlık sisteminin yıkıldığını, çalışma koşullarında ani bozulmalar olduğunu, bu nedenle yatak bulunamadan günlerce sedyede yatmak zorunda kalan hastalar olduğunu ve hayatlarını kaybettiklerini anlatıyor. Hastanede fabrika hattında çalışır gibi çalışmak zorunda kalan sağlık emekçileri, teknik altyapının ve kaynaklarının “hastalarını onurlu bir şekilde tedavi etmek için” yetersiz olduğunu söyleyerek daha iyi çalışma koşulları için bir araya gelerek ortak taleplerle mücadele edeceklerini söylüyor.
660 doktor da “kamu hastanesi ölüyor” başlığıyla bir bildiri yayınlayarak, istifa tehdidinde bulundu. Hükümet hastaneler için 2020 yılında 300 milyon euroluk ek yardım planlarken, doktorlar sağlık sistemi için en az 1,3 milyar euroya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Kamu hastanelerinde dokuz aydır bir kriz yaşanıyor.
Stajyer hekimlerin temel sendikası ISNI da, tedavi imkanlarının kötüleşmesi nedeniyle ve daha iyi formasyon ve ücret talebiyle 10 Aralık’tan bu yana süresiz grevde.
Bir öğretmen ise "İlk önce emekli aylığına saldırıyorlar, çünkü bu çok büyük bir finansal gideri temsil ediyor ve Fransa’nın bütçesini dengelemek istiyorlar. Ama bu hükümetin parası değil, işçilerin parası ve hatta işsiz olanların. İnsanlar sosyal hayatlarına sahip olmak için hayatları boyunca para ödediler” diyor ve mesleğe başladığı 11 yıl içerisinde koşulların gittikçe kötüye gittiğini söylüyor. Okula ödenen bütçenin azaldığını, öğrenci sayısının ise arttığını söylüyor.
Yaşananların “Fransız sosyal sisteminin imhası” olduğunu söyleyen emekçiler, farklı meslekler arasında dayanışma göstermek ve taleplerini savunmak için bir araya gelmeleri gerektiğini söylüyor.
11 Aralık günü Başbakan Édouard Philippe, Fransız halkının tam bir emekli maaşı almak için iki yıl daha çalışmaları gerektiğini söyledi. Yasal emeklilik yaşının 62'de kalacağını, ancak işçilerin primler ve indirimler sistemi aracılığıyla 64 yaşına kadar çalışmaya teşvik edileceğini söyleyince, ertesi gün CGT Sendikası açıklama yaparak hükümetin emekli aylığı reformunu geri almadığı müddetçe Noel döneminde greve mola vermeyeceklerini açıkladı. Şimdiye kadar grevden uzak kalan CFDT Sendikası da "kırmızı bir çizginin" geçildiğini söyleyerek 17 Aralık'ta kitlesel protesto gösterilerine katılma çağrısı yaptı.