Bosch fabrikasında çalışan işçilerin her anını kayıt altına alan "Tetris" sistemi uygulanması başlatıldı. Bu sistemin kendilerini daha da zorlayacak bir uygulama olduğunu ifade eden işçiler örgütlü oldukları Türk Metal Sendikası'nın duruma sessiz kalmasına da tepki gösterdi.
Bursa'da bulunan Bosch fabrikasında işçilerin her anını kayıt altına alan "Tetris" sistemi uygulaması başladı. Deneme aşamasında olan sistemin işçilerin her hareketini kayıt altına alıyor. "Tetris" modeliyle işçilerin fabrika içerisinde bulundukları her an gözlemlenerek, kayıt altına alınacak. Makinelerin ne zaman, ne kadar durduğu, işçilerin kaç dakika mola yaptığı gibi her türlü veriyi toplayacak olan sistem, işçilerin gözetlenmesi ve tacizi de getiriyor.
"Her Anımız Gözlemlenip Kayıt Altına Alınacak"
"Resmen her anımızı kontrol edecekler. Kim nasıl çalıştı, biri hızlı üretim yaptı diğeri yavaş üretim yaptı, bunun açıklamasını isteyecekler. Resmen robotlaşıyoruz. Her uygulama işçi için deseler de biz biliyoruz bu uygulama patronlar ve üretimin artması için" ifadelerini kullanarak "Tetris" sisteminden rahatsızlıklarını dile getirdi.
"Tetris Sistemiyle Her Şey Hakkında Açıklama İstenecek"
Pandemi sürecinde uygulamak istedikleri MESS-SAFE uygulamasının başka bir versiyonu olan tetris sisteminin uygulanmasıyla her şeyin kayıt altına alınacağını belirten işçiler "Makine nedendurdu?", "Ne kadar mola yaptın?", "Parça eksik çıktı" gibi hemen her şey hakkında bir açıklama yapmaları isteneceğini, deneme aşamasında olan sistemin işçilerin resmen her anımızı kontrol altına alınması demek olduğunu söyledi.
"Uygulama İşçiler İçin Değil Üretimin Arttırılması İçin"
İşçiler "Kim nasıl çalıştı, biri hızlı üretim yaptı diğeri yavaş üretim yaptı, bunun açıklamasını isteyecekler. Resmen robotlaşıyoruz. Her uygulama işçi için deseler de biz biliyoruz bu uygulama patronlar ve üretimin artması için” dedi.
Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu fabrikada, bu uygulamaya sendikanın sessiz kalmasına da tepki gösterdi. Enflasyon karşısında da işçi ücretlerinin her geçen gün eridiğini belirten işçiler, daha önce fabrikaya gelirken servis araçlarını kullanmayıp kendi araçlarıyla gelenlerin artık servis araçlarıyla gelip gitmeye başladığını aktararak “Artık insanlar arabasıyla gelmiyor. İnsanlar karnımız doyuyor belki ama artık geçinemez olduk diyor. Sözleşmede aldığımız para zamlar karşısında çoktan eridi gitti. Ucuz ürün nerede onun takibini yapıyoruz” dedi.
Fabrikada hayat pahalılığının başat gündem olduğunu ancak son dönem mülteciler konusunun da öne çıktığını belirten bir işçi ise “Bizleri gerçek gündemi konuşmamızdan alıkoyuyorlar resmen. Ümit Özdağ’ın çıkışı, Erdoğan’ın söylemleri… Bu konuşuluyor son günlerde. AKP, MHP, CHP ve İyi Partililerin ortaklaştığı tek nokta neredeyse göçmen düşmanlığı. Bu çok tehlikeli. Bizim açlığı yoksulluğu tartışmamızı engelliyor bu durum. Kimse şunu demiyor, bu insanların Türkiye’ye gelmesi iktidarın uyguladığı politikaların sonucu. Asıl sorumlusunu görmüyor, kolay yolu seçerek bir düşmanlığa yöneliyor” dedi.
“Türk Metal Ölü Taklidi Yapıyor”
Yaşamın hiç bu kadar pahalı olmadığını söyleyen bir başka işçi de “Böyle bir ortamda Türk Metal 1 Mayıs alanlarından kaçtı resmen. İşçinin taleplerini savunmak yerine sessizliğini koruyarak resmen patronların yanında saf tuttuğunu bir kez daha gösterdi. Göstermelik olarak sendika binası önünde 1 Mayıs açıklaması yapmaktan başka bir şey yapmadılar. Bahaneleri de pandemi ve bayram oldu. Ama bizler pandemide ölümüne çalıştırıldık. O zaman da sesleri çıkmadı” diye konuştu.
1 Mayıs günü Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın TELE 1’deki konuşmasını hatırlatan bir başka işçi de “Kanala çıkıp emekçilerin yanındayız. İşçilerin maaşları eridi biliyoruz ama ezdirmeyeceğiz gibi birçok şey söyledi ama 1 Mayıs’ta alanda göremedik. Üyesine sahip çıkmayan sendika başkanını bu şekilde kanala çıkarıp propaganda yaptırmak hiç doğru değil. İnsanların geçinemiyoruz, hayat pahalı, maaşlar eridi talepleri karşısında ölü taklidi yapan bir sendika var resmen” diyerek tepkisini dile getirdi.