Güne deprem haberleri ile uyandık. Sabaha karşı 04.17’de yaşanan 7.7 şiddetindeki deprem 10 şehirde birden hissedildi.
Maraş, Antep, Hatay, Urfa, Amed, Malatya, Adana, Mardin, Osmaniye, Adıyaman ve Kilis’te yoğun hissedilen depremde şu ana kadar 1014 kişinin öldüğü, 7003 kişinin yaralandığı ve 2824 binanın yıkıldığı açıklandı.
Saatler boyu 3,9-6,6 aralığındaki artçı depremler ve büyüklüğü 7.7’ye varan yeni depremler yaşanmaya devam ediyor. Öğle saatlerinde, yaşanan artçı deprem sayısı 78 idi. Her an yeni bilgiler gelirken, felaketin boyutunun büyüklüğü, her geçen dakika artıyor.
Deprem sadece Türkiye'yi değil, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin'i de vurdu. Halep, Hama, İdlib, Afrin, Lazkiye'de çok sayıda bina yıkıldı, en az 427 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var.
Hatay Kırıkhan’da yerin 200 metre altında ve 3 kilometre mesafede iki ayrı noktada doğalgaz borusu patlaması üzerine yangın meydana geldi. BOTAŞ ise petrol boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığını söylerken, depremden etkilenen bölgelere doğalgaz akışını kestiğini duyurdu.
Amed’de yıkılan binalar 7 ve 10 kat aralığında. Başta Bağlar olmak üzere 7 büyük bina ve sitenin, bir AVM’nin yıkıldığı öğrenildi.
Malatya'da ilk belirlemelere göre 140 bina yıkıldı, 23 kişi öldü, 420 kişi yaralı kurtarıldı.
Urfa'da da 16 binanın yıkıldığı, ilk belirlemelere göre 10 kişinin yaşamını yitirdiği, 110 kişinin yaralandığı öğrenildi.
Hatay Havalimanı'nın pisti ve bağlantı yolları yıkıldı. Havalimanı’nın, Amik Gölü’nün kurutularak üzerine yapıldığını öğreniyoruz.
Bölgede çok sayıda KYK yurdunun yıkıldığı, enkaz altında kalan öğrenciler olduğu öğreniliyor.
Antep Kalesi'nin büyük bir bölümü yıkılırken, kalenin çevresindeki tarihi yapılar ve Şirvani Cami de ağır hasar aldı. Antep Valisi, kent genelinde 531 göçük olduğunu açıkladı.
İskenderunda Devlet Hastanesi ve 2 özel hastane yıkıldı.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü deprem hakkında "17 Ağustos’tan sonra yaşanan en büyük deprem. Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz" diye açıklama yaptı.
Bölgede hızla arama kurtarma çalışmalarının başlatılırken, enkaz altında kalan çok sayıda kişi #afad'ı etiketleyerek konum ve sayı bilgisi gönderiyor.
Yunanistan’dan Ukrayna’ya, İsrail’e çeşitli ülkeler yardım göndereceklerini duyururken, ülkenin dört biryanından gönüllüler, belediyeler yardım için harekete geçtiklerini duyurdular. Ancak başta Hatay ve Adıyaman olmak üzere pek çok yerde hiçbir arama kurtarma ekibi olmadığı, halkın enkaz altında kalanları kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalıştıklarını, pek çok kişinin seslerinin geldiği, ancak kurtarma ekibi olmadığı için çıkarılamadıkları öğreniliyor.
Aralarında okurlarımız ve ailelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi, enkaz altından telefonla ya da vurarak, seslenerek dışarıya seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
Aileleri deprem bölgesinde olan tutsaklar ve deprem bölgelerinde cezaevlerinde kalan tutsaklar aileleri ile telefonla irtibat kurarak, sağlık bilgilerini almaya çalışıyorlar.
99 depreminden bu yana uzmanların sürekli uyarılar yaptığı, Elazığ, Van ve İzmir’le de varlığını hissettiren deprem, hiçbir önlem alınmadan yine vurdu. Rant elde etmek için insan hayatı hiçe sayılarak yapılan binaların sağlam olmadığı, toplanma alanlarının bulunmadığı, deprem gerçekleştikten sonra dahi yardımın yetişmemesi, felaketin boyutlarını artırıyor.