Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası, koronavirüs sürecinin sağlıklı yönetilmediği için son günlerde “Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz” diyerek eyleme başladı.
İstanbul'da TTB ve İTO Şişli Etfal Hastanesi Konferans Salonu önünde bir basın açıklaması düzenledi. Koronavirüs ile mücadele sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunulan eylemde basın açıklamasını Dr. Güray Kılıç okudu.
Koronavirüs sürecinin sağlıklı yönetilemediğini söyleyen Dr.Kılıç, “Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan hayatını kaybediyor” diyerek salgına yönelik bütçe, koordinasyon ve planlama konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı bir program açıklamalarını beklediklerini söyledi.
Hiçbir salgının halkın bireysel çabalarıyla önlenemeyeceğini vurgulayan Güray Kılıç, “Hekimler ve bütün sağlık çalışanlarının ölüm kalım savaşına dönüşen Covid-19 mücadelesinde yalnız bırakılmayacaklarını, korunacaklarını, bu insanüstü çabaların farkında olunduğunu gösterecek; maddi ve manevi olarak destekleyecek, hastalanan ve vefat eden arkadaşlarımızın ‘meslek hastalığı’ tanımını kabul edecek bir Sağlık Bakanlığı ve hükümet tutumu istiyoruz” dedi.
Dr. Kılıç, sağlık çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı:
*AKP hükümetlerinin ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile cisimleşen; sağlıkta özelleştirme-performans sistemi ve kamu özel idaresi odaklı milyarlara mal olan ‘şehir hastaneleri’nin Covid-19 salgını ile insanı değil sermayeyi ve karı öncelediği görülmüştür. Sağlıkta Dönüşüm Programı, yarattığı tüm sonuçları ile birlikte iptal edilmeli, salgın biliminin öngördüğü üzere kamusal bir sağlık programı hayata geçirilmelidir.
*'Koruyucu hekimlik-sağlık’ hizmetlerinin öncelenmesi geçmişte kalmış bir nostalji değil, bugünün ve geleceğin sağlık perspektifidir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamusal bir perspektifle yeniden düzenlenmesini, Aile Sağlığı Merkezleri’nin varlığı ve çalışanları ile birlikte kamu sağlık merkezi olarak tanımlanmasını ve acil olarak tüm binalarının kamu eli ile temini ve onarımı ile ek sağlık personel ataması yapılmasını talep ediyoruz.
*Hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesini, dinlenme yer ve zamanlarının pandemi göz önünde bulundurularak yapılandırılmasını ve yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlanmasını, bu hususta hiçbir aksama yaşanmamasının sağlanmasını istiyoruz.
*Çalışma yaşamı, ulaşım, eğitim başta olmak üzere toplu bulunma ortamlarına dair insan yaşamını önceleyen, insan emeğinin değerini koruyan yasal ve idari düzenlemelerin hak kaybı yaratmadan ve en dezavantajlı, yoksul kesimleri-emekçileri gözeterek ivedilikle yapılmasını bekliyoruz.
Covid-19 salgın sürecinin yönetilme biçimini yetersiz ve kaygı verici bulduklarını söyleyen İstanbul Dişhekimleri Odası da “Tüm sağlık çalışanları, hekimler, dişhekimleri ve hemşirelerin insan üstü çaba gösterdikleri Covid-19 mücadelesinde yalnız bırakılmamalarını, korunmalarını maddi ve manevi olarak desteklenmelerini, Covid-19’un ‘meslek hastalığı’ olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. Covid-19 pandemisinin bilimsel yöntem ve şeffaf veriler ile ilgili tüm çevrelerin katılımıyla daha etkin ve koordineli bir yaklaşımla yönetilmesini talep ediyoruz. Tüm toplumu, korunma önlemlerini aksatmadan devam ettirmeye ve yetkilileri ise suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkmadan sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.
Ankara, Adana, Çanakkale vb. pek çok ilde doktorlar eşsamanlı olarak eylemde idi. Bir çok ilde covid-19'dan dolayı hayatını kaybeden sağlık emekçileri ve halk için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Doktorlar siyah kurdele takarak siyah kurdele resminin olduğu dövizler taşıdı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki saygı duruşu öncesi ATO Başkanı Ali Karakoç kısa bir konuşma yaptı, “Pandemi başladı başlayalı 92 sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Hepsinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.