10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitiren 103 kişi Kadıköy'de yüzlerce kişinin katılımıyla anıldı.
10 Ekim 2015'te Ankara'da yapılacak olan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için toplanılan Ankara Tren Garı önünde IŞİD çeteleri tarafından katledilen 103 kişi Kadıköy'de yüzlerce kişinin katılımıyla anıldı.
Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda yapılacak anma için gruplar halinde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla Kadıköy'de bir kaç noktadan yürüyüşe başlandı.
Polis Yürüyüşe Saldırıp Fotoğrafları Yırttı
Polis Kırtasiyeci Sokak'tan yürümek isteyen grubu sokağın giriş ve çıkışını kapatarak engellemek istedi. Grup polisin 'izin vermeyeceğiz' demesine rağmen barikat önünden ayrılmadı. Polis bir süre sonra sokağı açmak zorunda kaldı. Fotoğraflarla ve yürüyüşe başlayan kitleye polis saldırarak fotoğrafları yırttı. Polisin saldırısına rağmen kitle sloganlarla rıhtıma yürümeye devam etti. Bir kaç noktadan yapılan yürüyüşte zaman zaman polisle arbede yaşandı.
"Kimse Bize Bu Fotoğrafları İndirtemez!"
Beşiktaş'ta 10 Ekim anması yapan Gençlik örgütleri de flamaları, önlükleri fotoğraf ve dövizleriyle İskeleye doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. İskele Meydanı'nı çeviresine barikat kuran polis gençlerin alana fotoğraflarla girmesini engellemeye çalışınca gençler "Biz o katliamda yoldaşlarımızı kaybettik. Parçaları üzerimize yağdı. Bize kimse fotoğrafları indirtemez" diyerek sloganlarla öfkesini haykırdı. Gençlerin sloganlarına alandaki kitle de katılarak alkışlarla gençlere destek verdi. Gençler fotoğraf, döviz ve flamalarla alana girdi.
Yüzlerce Kişi Alanda Toplandı
Beşiktaş İskele Meydanı'nda, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri "10 Ekim 2015 Ankara Unutturmayacağız, Affetmeyeceğiz" ile Gençlik Örgütleri ise "5. Yılında 10 Ekim'i Unutmayacağız, Affetmeyeceğiz, Hesap Soracağız" yazılı pankartlar açtı. Yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğrafları taşındı.
Anmaya sendikalar, meslek odaları, devrimci örgütler, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler katıldı.
Anma, Ankara'da katledilen 103 kişi anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunda gençler Adnan Yücel'in "Biz Kazanacağız" şiirini okudu.
Ardından yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak hep birlikte "Yaşıyor" diye haykırıldı.
"Katliam Olacağını Tahmin Edemedik"
Anmada ilk konuşmayı 10 Ekim Dayanışma Derneği adına Ankara'da katledilen Dicle Deli'nin babası Faik Deli yaptı. Deli, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak Ankara'ya giderken yaşananları anlattı.
O gün Ankara'ya kadar hiç bir yerde durdurulmadıklarını aktaran Deli, bir gariplik olduğunu fark ettiklerin ama bir katliama tanık olacaklarını tahmin etmediklerini söyledi.
"Yüreğimiz Soğumadı"
"Katil olduklarını, hangi merkezlerden korunduklarını, kimlerle iş tuttuklarını da çok iyi biliyorduk. IŞİD katilleri 103 canımızın katledilmesine, 500 arkadaşımızın da kalıcı hasarlarla yaralanmasına neden oldular. Yüreğimiz hala soğumadı" diyen Deli, üzerinden asırlar da geçse 10 Ekim katliamının unutulmayacağını belirtti.
"Onlar Katlediyor, Biz Çoğalıyoruz"
"Oradaki yaşamını yitiren 103 yoldaşımızın, arkadaşımızın bıraktığı bayrağı bugün milyonlar taşıyor, sahipleniyor. Öldürmekle, katletmekle bitiremedikleri gibi bugün de bitiremeyecekler. Daha önce yaşananlar var; Roboskî var, Suruç'u var, Dersim'i var, Maraş'ı var, var var var... Ama bitiremediler, onlar katlettikçe bizer çoğalıyoruz. Çoğalmaya devam edeceğiz. Bu kadar katliamcı, kırımcı bir şekilde saldırmalarının nedeni korkmalarıdır. Bizlerden korkuyorlar, günün birinde bunun hesabının sorulmasındanç korkuyorlar. Bunun için de katletmeye çalışıyorlar" dedi.
Katliamın ardından polisin yaralılara biber gazı ile saldırdığını da anımsatan Deli, bu saldırının devletin katliamdan sorumlu olduğunu ve gözyumduğunu böylelikle açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Dava sürecine ilişkin bilgi veren Deli, tüm sorumluların yargılanması için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi, adalet mücadelesinin büyütülmesi için de dayanışmanın büyütülmesinin önemli olduğunu da belirtti.
Ardından KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Kırşanlıoğlu basın açıklamasını okudu. Demokrasi ve adalet talebinin kanla bastırıldığını belirten Kırşanlığıoğlu, Diyarbakır ve Suruç'dan Ankara katliamına kadar tüm katliamın halkların mücadelesine yönelik olduğunu söyledi.
"10 Ekim Yas Değil Mücadele Günüdür"
Ankara katliamı davasının bir adalet davası olduğunu, 10 Ekim'in de yas günü değil mücadele günü olduğunu vurgulayan Kırşanloğlu, 10 Ekim davasının bir kaç IŞİD'linin yargılandığı bir dava olarak bırakılmasına izin vermeyeceklerini, gözyumanlardan, destek verenlere kadar tüm sorumlular yargılanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.
Anma sloganlarla sona erdi.