Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine dair dava, bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülüyor.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te öldürülmesiyle ilgili iddianameyi 26 Mart 2020’de hazırladı 10. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Nisan 2020’de kabul etti.
İddianamede üçü polis dört sanık şüpheli olarak yer alıyor. Sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.'nin "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten" 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.
Diğer şüpheli Uğur Yakışır ise “kasten öldürme, olası kast ile öldürme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, mala zarar verme” ile suçlanıyor ve hakkında ağırlaştırılmış müebbete varan hapis cezası isteniyor. Yakışır, Elçi’nin yanı sıra aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan’ın cinayetiyle ilgili de suçlanıyor.
Pandemi gerekçesiyle duruşma salonuna az sayıda kişi alındı. Duruşmayı Diyarbakır Barosu avukatlarının yanı sıra baro başkanları ile avukatlar, demokratik kitle örgütlerinden temsilciler, Avrupa Birliği Delegasyonu’ndan Sema Kılıçer ve milletvekilleri takip ediyor.
Avukatların organizasyonuyla oluşturulan sosyal medya hesabından duruşmaya ilişkin gelişmeler aktarılıyor.
Duruşma, saat 11.30 civarında kimlik tespitiyle başladı, iddianame özetle okundu. Sanık polisler salona Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Mahkeme katılma taleplerinden önce sanık beyanlarının alınmasına karar verdiklerini ifade etti. Elçi ailesi avukatlarından Fikret İlkiz mahkemenin bu tutumunun usule aykırı olduğu itirazında bulundu. Ancak mahkeme sanık beyanlarının öncelikli alınacağını belirtti.
Sanıklar Salona Getirilmedi
Elçi ailesi avukatları SEGBİS bağlantısı ile sanık beyanlarının alınmasının doğrudanlık ilkesine aykırı olduğu, CMK m.196’ya, AYM ve AİHM kararlarına aykırı olduğu ve sanık polis memurlarının SEGBİS üzerinden dinlenilme kararından dönülmesini talep etti.
"Sanıklara Nerede Savunma Yapmak İstedikleri Soruldu"
Mahkeme sanık polis memurlarına savunmalarını nerede yapmak istediklerini sordu. Sanık polis memurları bulundukları yerden savunma yapmak istediklerini, mahkeme salonuna gelmeyeceklerini beyan etti.
Avukatlar ise iddianamenin olağan bir cinayet iddianamesi olarak hazırlandığını, Tahir Elçi’nin insan hakları vizyonunu ve lince uğradığı koşulları ve aleyhine yaratılan iklimi görmezden gelerek ele alındığını ifade etti.
Müşteki avukatları Anayasa Mahkemesi kararlarına dayanarak; tamamı SEGBİS ile duruşmaya katılan polis sanıkların yüz yüzelik ilkesi gereği duruşma salonuna getirilmesini talep ediyor. Mahkeme heyeti, katılma talebine ilişkin kararın ifadeden önce verilmesi ve sanıkların SEGBİS yerine huzurda dinlenilmesi taleplerine dair ara karar vermek üzere duruşmaya 10 dakika ara verdi.
Mahkeme sanıkların duruşmada bulunmak istememeleri ve SEGBİS üzerinden Elçi Ailesinin avukatlarının sanıklara soru sorma haklarının mümkün olduğu gerekçesiyle avukatların taleplerinin reddine dair ara kararını verdi.
“Tahir Elçi O 13 Saniyede Vuruldu”
Avukat Mahsuni Karaman polis kamerasının görüntü kayıtlarında 13 saniyenin kayıp olduğunu, Elçi’nin o 13 saniyede vurulduğunu “Görüntülerde iki PKK militanının, Dört Ayaklı Minareye koşuşuna odaklanmış durumda. Ve kayıtların tamamı kesintisiz sürüyor, tüm süreç görünüyor. Görüntü kayıtlarında kesiklik olan tek kayıt, Fotofilm Şube’nin kaydı. Görüntü Elçi’nin sesi duyup irkilmesiyle donuyor, aynı kayıt, iki militanın sokaktan girişiyle başlıyor. görüntü kayıtlarını karşılaştırdık, o kayıtta 13 saniyelik bir boşluk, kesinti var. İşte Tahir Elçi o 13 saniyede vuruluyor” ifadeleriyle açıklamıştı.
Forensic Architecture'dan Tahir Elçi Cinayeti Raporu
Londra Üniversitesi’ne bağlı çalışan araştırma ajansı Forensic Architecture’ın cinayetle ilgili adli araştırmasında, olay yerindeki polis memurları kuvvetli suç şüphelisi olarak tanımlanmıştı.
* * *
Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu "Tarafsız Bölge" programında "PKK terör örgütü değildir" dedi. Bunun üstüne kanala 700 bin lira para cezası kesilirken, Tahir Elçi 20 Kasım günü Diyarbakır'da, barodaki odasında gözaltına alınarak İstanbul'a getirildi.
Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elçi hakkında, "terör örgütü propagandası" suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır, Sur'daki Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında öldürüldü.