Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası,İstanbul Turizm ve Aşçılar Derneği, Türkiye Esnaf Platformu, Türkiye Tekel Bayiileri Platformu, açlıkla başbaşa bırakıldıklarını belirterek gerekli önlemleri alarak işyerlerinin açılması talebiyle Kadıköy'de eylem yaptı.
Covid-19 pamdemisi önlemleri kapsamında iş yerleri kapatılan esnaflar ve işsiz kalan emekçiler birlikte eylem yaparak mekanların gerekli önlemlerin alınarak yeniden açılabilmesi için Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, İstanbul Turizm ve Aşçılar Derneği, Türkiye Esnaf Platformu, Türkiye Tekel Bayiileri Platformu, Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelerek "Yasakların 45. Günü... Geçinemiyoruz! Tedbirler Alınsın, İşyerleri Açılsın, Yasaklar Kalksın" yazılı pankart açtı. "Sigortalı Çalışanlara Şartsız Kısa Çalışma Ödeneği Verilsin", "Covid-19'dan Ölme İhtimali %1 Açlıktan Ölme İhtimali %100", "Yoksulluk Düzeni İstemiyoruz", "Emekçiye Yine Amorti Yok", "Açlıktqn Da Virüsten De Ölmek İstemiyoruz", "Yoksulluktan Duygularım Darmadağın", "Sahip Olduklarınız Bizden Çaldıklarınızdır", "Her Yer Kapalı Virüs Bitti Mi?", "Ölmek De Batmak Da İstemiyoruz" yazılı dövizler taşındı. Eyleme HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşad Canbaz, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri de destek verdi.
Eylemde sık sık "Tedbirler Alınsın, Mekanlar Açılsın", "Batmak Da Ölmek De İstemiyoruz" ve "İnsanca Yaşamak İstiyoruz" sloganları atıldı.
"Sigortasız Çalışanlar Destek Alamadı"
Eylemin basın metnini Ilgın Gölpınar okudu. Sektörde günlük, yarı zamanlı çalışanların yoğunluğu sebebiyle sigortasız çalışmanın da oldukça yaygın olduğunu belirten Gölpınar, bu süreçte sigortasız çalışan işçilerin devlet tarafından verilen bir miktar destekten de yararlanamadığına dikkat çekti.
İş yerlerinin kapalı olduğu dönemde, çalışanlara yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayacak desteğin sağlanması için yaptıkları eylemleri hatırlatan ve buna rağmen hükümetin seslerini duymadığını söyleyen Gölpınar, "İş yerlerini kapatmak bizi açlığa mahkum etmek demektir" dedi.
"Esnafın Bu Kadar Masrafla Ayakta Kalması Mümkün Mü?"
Bu durumun esnaflar açısından da içler acısı olduğunu ifade eden Gölpınar, verilecek olan kira yardımlarının kiraların yüzde 10'unu bile karşılamadığını İfade etti. Gölpınar, "Peşin alınan gelir vergisi olan Stopaj Vergisi %20'den %10'a düşürüldü. Ancak soruyoruz, olmayan gelirin vergisi olur mu? Yiyecekteki KDV %8'den %1'e düşürüldü. İşyerleri kapalı, satış yok. KDV oranı düşse ne yükselse ne! Esnafın bu kadar masrafın içinde ayakta kalması, geçinmesi mümkün mü?" diye sordu.
"Hükümetin Alkole Dönük Yaklaşımı"
Tekel bayilerin sokağa çıkma yasakları sürecinde alkol satışı yapmasının yasaklandığını belirten Gölpınar, ancak yasaklar süresince marketlerin, bakkaların açık olmasına rağmen tekel bayilerin kapalı olduğuna dikkat çekti. Gölpınar, "Bu sadece pandemi önlemi değil, hükümetin alkollü işletmelere ve alkol satışına dönük yaklaşımının bir göstergesi. Dün alkole yapılan %17'lik Özel Tüketim Vergisi zammı da bunu gösteriyor" dedi.
Gölpınar, kahvehane, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanlarını sendikasız oldukları için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kaldıklarını dile getirerek Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası'nda örgütlenmeye çağırdı.
"Vergilerimiz Geldiğinde Bizi Görüyorlar"
Açıklamadan sonra Türkiye Esnaflar Platformu adına konuşan Aydın Ali Kalaycı ise 11 aydır destek almadan, yaşamaya çalıştıklarını söyledi. "Bizi sadece vergilerimiz geldiğinde görüyorlar" diyerek iktidara Tepki gösteren Kalaycı, yakınları ile birlikte 20 milyonun açlığa mahkum edildiğini söyledi. Kalaycı, "Madem destek vermiyorsunuz, bırakın biz önlemlerimizi alalım, mekanlarımızı açalım" dedi.
"Sermayeden Değil Emekçiden Yana Politka Uygulayın"
Kafe ve barlarda çalışmak zorunda kalün üniversite öğrencileri adına Yasemin Aladağ söz aldı. KYK'larla öğrencilerin geçinemediği için çalışmak zorunda kaldıklarını ancak şimdi çalışamadıklarını dile getiren Aladağ, "Yaşamak istiyoruz" dedi. Aladağ, iktidarın sermayeden yana değil emekçilerden yana politikalar belirlemesini istedi.
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, bu sürecin dayanışmayla aşılacağını ifade edersek "Birlikte durursak, bu iktidarı zorlarız. Bu ülkenin yoksulları, esnafı, halkı, açlıkla başbaşa bırakıldı. Gerekçe pandemi. Ama asıl olan bu değil. Burada kimi tercih ettiğiniz önemli. Sermayenin borçları silindi ama küçük esnaf kapatıldı, borçları da katlandı. Zenginlere değil halka, emekçiye bütçe ayrılmalı" dedi.
Eylemde esnaf ve emekçilerin konuşmalarının ardından siyasi parti temsilcileri de onların taleplerini destekleyen konuşmalar yaptı.