10 Ocak Pazar günü, Almanya Berlin’de Devrimin Kartalları Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i anma yürüyüşü vardı. Salgına rağmen binlerce kişi sokaklarda idi. Aslında Sol Parti Liderliği bu yıl anmayı 14 Mart’a ertelemişti. Ancak bu binlerin aynı coşkuyla sokaklara akmasını engelleyemedi.
Her yıl Ocak ayının ikinci Pazar günü gerçekleşerek geleneksel hale gelen “LL Demo” anması, Avrupa’daki en önemli eylemlerden biri kabul ediliyor. Unutulmaz Alman devrimcilerin, “Devrimin Kartalları”nın bu yıl 102. ölüm yıldönümlerinde düzenlenen eylemlere polis saldırısı ve gözaltıları damgasını vurdu.
3 bin – 5 bin arası devrimcinin katıldığı eyleme polis cop, tekme biber gazları ile saldırdı. Çok sayıda kişi yaralanırken de 35 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Saldırının gerekçesi, eylemcilerin “yasak FDJ sembolleri” giymeleri…
“Özgür Alman Gençliği” FDJ, Demokratik Almanya’nın resmi sosyalist gençlik örgütü idi… Saldırının ardından açıklama yapan FDJ, Alman polisinin geçtiğimiz haftalarda nazi sembolleri ile yürüyüş yapanlara saldırmadığını da hatırlattı ve yürüyüş boyunca tüm salgın tedbirlerine uyulduğunu söyledi. Ayrıca “Batı” Almanya’da yasaklıydı FDJ, ancak şu an “Doğu” Almanya topraklarında idiler ve böyle bir yasaklama bu bölgede söz konusu değil…
Saldırılara rağmen devam eden yürüyüşün ana sloganı "Mücadele Et ve Hatırla: Kriz ve Baskı - Cevap - Devrim" idi ve Friedrichshain bölgesindeki Frankfurter Tor'dan saat 11.00'de başladı ve Lüksemburg ve Liebknecht'in anıt mezarlarının bulunduğu Friedrichsfelde Mezarlığında sona erdi.
Bu yıl Lenin de anıldı eylemde ve Lenin-Liebknecht-Luxemburg-Gösterisi (LLL) denildi.
“Luxemburg ve Liebknecht, bizi sömürüden uzak barışçıl bir toplum için ayağa kalkmaya çağırıyor. Hakim siyasete karşı çıkıyoruz çünkü bu savaş, doğanın yok edilmesi ve sosyal ve demokratik hakların ortadan kaldırılması anlamına geliyor" denildi yapılan konuşmalarda. Gözaltıların serbest bırakılması istendi yapılan anonslarla. Enternasyonal bir hava hakimdi yine yürüyüşte ve anmada. Sadece Almanyalı değil, Türkiye ve Kürdistan’ın da aralarında olduğu çok sayıda sosyalist örgütler de yerini almıştı. Ancak pandemi nedeni ile uluslararası heyetler katılamamıştı.
Karanfillerin anıta bırakılmasının ardından anma Enternasyonal Marşı ile sonlandı.