İzmir Sağlık Platformu 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında 11 Mart günü saat 12.30’da Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde sık sık “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Sağlık, Demokrasi, Adalet”, “Yönetemiyorsunuz, Yönetemiyorsunuz, Yönetemiyorsunuz” sloganları atıldı.
Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren vatandaş ve sağlık emekçileri anısına yapılan saygı duruşunun ardından İzmir Sağlık Platformu adına açıklamayı Lütfi Elvan okudu. Elvan “Ülkemizde siyasal iktidarın, demokrasiden gittikçe uzaklaşan politikalarının, yol açtığı haksızlık, eşitsizlik, adaletsizlik ve sağlıksızlık, küresel salgın ile birlikte daha da derinleşti. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte, piyasaya teslim edilen sağlık alanında, var olan sorunlar çığ gibi büyüdü. Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Sars-CoV-2 virüs enfeksiyonu için11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel salgın ilan etmiştir. COVID-19 pandemisinde bugüne kadar yaklaşık 120 milyon kişi hastalanmış, 2.6 milyondan fazla kişi ise ölmüştür. Virüsün ülkemize daha geç gelmesinin yarattığı iyimser hava, rakamlar üzerinde oynama ve gerçek verilerin toplumla paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınmaması ile bir süre sonra iyimser turkuaz tablo, kara tabloya dönüşmüştür. Pandemi ülkemizde ve dünyada eşitsizlikleri gözler önüne sermiş ve artırmış, en fazla yoksul, işçi, işsiz, dar gelirli kesim hastalanmış veya ölmüştür. Bugüne kadar ülkemizde 2.8 milyon kişi hastalanmış, ölüm sayısı ise resmi rakamlara göre 30 bine yaklaşmıştır” dedi.
Bu tablonun iktidarın yönetememesinden kaynaklandığını vurgulayan Elvan “Küresel salgının ancak ortak akılla çözülebileceği bilinmesine rağmen sürece iktidarın ‘her şeyi ben bilirim, ben yaparım’ mantığı hakim olmuştur. Meslek ve emek örgütlerini sürece dahil etmemesi, bilgi paylaşmaması ve şeffaf olmaması en büyük eksiklik olmuştur” dedi.
Elvan konuşmasını Tıp Haftası kapsamında etkinliklerin süreceğini vurgulayarak ve sağlık emekçilerinin taleplerini aktararak bitirdi.
Sağlık emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
-COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin.
-Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.
-Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili bir “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın.
-Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin. Her anlamda kapsam dışı bırakılan serbest çalışan hekimlerin de özlük hakları ve emekliliğe yönelik iyileştirmelerden yararlanması sağlansın
-Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
-Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp ve diş fakültelerinin açılması durdurulsun.