Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde olduğu gibi Antakya'nın Defne ilçesinde de kapitalist toplum gençleri, kadınları, işçileri, emekçileri yozlaştırmaya sürüklüyor, asimile etmeye çalışıyor. Ve Defne ilçesinin doğasına, kültürüne, coğrafyasına saldırıyor. Bu işi bazen yerel yönetimler ile yapıyor, bazen de var olan siyasal iktidarla yapmaya devam ediyor.
Antakya'nın Defne ilçesinde de yerel yönetimlerin ve siyasal iktidarın uyguladığı; halkla ve devrimcilerle beraber yozlaşmaya, asimilasyon politikalarına, dili, kültürü sanatı yaşatmak üzerine Defne Oluşum Meclisi kuruldu. Geçtiğimiz günlerde kuruluşunu ilan eden Defne Oluşum Meclisi deklarasyon metninde;
“Çevre katliamları, pis kokular, çukurlu yollar, asimile edilmiş gençler, işsizlik, yoksulluk, yurtdışı işçiliği, halk için değil rant için işbaşına gelen yöneticiler bizim kaderimiz değil!
Yerel yönetimlerde "söz, yetki, karar"ın halkta olması için somut çalışmalar yapmak, demokratik, katılımcı ve özgür bir toplum duyarlılığı oluşturmak;
Dilimizi, kültürümüzü, anadilimizi sanatsal eylemsellikler üreterek kalıcılaştırmak ve yaygınlaştırmak;
Yaşamın her alanında, yeraltı ve yerüstü canlılığı, bilimsel akademik yöntemlerle tanımlayarak, yaşanabilir, sürdürülebilir alanlar açmak ve korumak;
Toplumun, yeri geldiğinde tek tek bireylerin, ekonomik, sosyal ve yaşamsal sorunlarının çözümünde hep birlikte hareket edecek dayanışmacı bilinci kurmak;
Halkın içinde halkla birlikte mücadele etmek” şiarı ile bir araya geldiklerini dile getirdiler.
Deklerasyon şöyle sürüyor:
''Kentsel yaşamı geliştirecek projeleri, kurumlar ve meslek örgütleriyle birlikte hayata geçirecek çalışmaları yapacak, kentimizin deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı hazırlıksız olduğu bilinciyle; yerel yönetimleri bir an önce harekete geçirmeye, afetler yaşanmadan tedbir almalarını sağlamaya çalışacağız!''
Son günlerde dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde yaşanan doğal afetler;iklim krizi, doğanın rant uğruna acımasızca talan edilmesi sonucu meydana gelmiştir!
Türkiye, 2016 yılında Paris iklim antlaşmasını onayladığı halde, henüz taraf olmamış, katı ve fosil yakıt tüketiminin sınırlandırılması konusunda hiçbir adım atmamıştır! İlimiz sınırları içinde üç adet termik santral kurma girişimi, yaşanması muhtemel iklim felaketinin habercisi niteliğindedir! Doğamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkacak, iklim krizine dikkat çekme çalışmaları yapacağız!
Rant uğruna canlıların yaşam alanları yok edilmektedir! Maden çıkarma gerekçesiyle, Arsuz İlçesinde, Defne İlçesinin neredeyse üçte biri kadar yüzölçüme sahip ormanlık alanın yok edilmek istenmesi kabul edilemez! Arsuz halklarıyla dayanışıyor, doğayı ve yaşamı savunuyoruz!
Pandemi krizi, doğa talanı yetmezmiş gibi, göçmen düşmanı politikalarla göçmenler ötekileştirilmekte, halklar birbirine düşman edilmektedir!
İşte tam bu zamanda; Doğamıza, suyumuza, toprağımıza, dilimize, kültürümüze sahip çıkmak için, biz aşağıda imzası bulunan yapılar olarak Defne'de yaşama, topluma, doğaya ve canlılara dair her türlü meselede ortak söz söylemek ve kollektif bir yaşam örmek için bir aradayız...
Defne topraklarına gönül vermiş tüm dostlarımızı sesimize ses , gücümüze güç katmaya davet ediyoruz..
Sadece bölünmüş olduğumuz kadar zayıf ancak birleştiğimiz kadar güçlüyüz!..”
Defne Oluşum Meclisi’nin içerisinde yer alan kurumlar ise şöyle: Mücadele Birliği Platformu, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Aka-Der, Partizan okurları, HDP, Emep, SYKP, Sol Parti. Bireysel Katılımcılar: Selman Altınöz, Adnan Özçelik, Hasan Nurlu, Metin Davutoğlu, İsmail Altınöz, Yemen Tümer, Hikmet Özgün.
Defne Oluşum Meclisi, ilk iş olarak Defne ilçesinin yıllardır sorunu olan arıtma tesisine yönelik bir panel düzenledi. Panelin konuşmacıları Prof. Dr. Cemalettin Küçük ve TMMOB yönetim kurulu üyesi Halil Gezer'di.
Yapılan panelde konuşmacıların şiddetle bu arıtmanın insan sağlığı açısından çok tehlikeli olduğu bir an önce belediyelerin devreye girmesinin önemi vurgulandı. Fakat ne Hatay Büyükşehir Belediyesi ne de Defne Belediyesi arıtma tesisin kaldırılmasına yönelik herhangi bir girişimde bulunmuyor. Aksine orda kalmasında ısrar ediyor.
Defne Oluşum Meclisi bu tesisin burdan kaldırılıp, daha farklı bir yere kurulması için bütün çalışmaları yapacağını duyurdu.
Mücadele Birliği / Antakya